Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellringekyrkan erbjöd tiggarna mat och kläder

Nya, varma kläder, en dusch och kassar med mat. Mellringekyrkans medlemmar tog emot de tiggande romerna från Rumänien i dag. Nu vill kyrkan gå vidare med hjälpinsatser.

Annons

I fredags kunde NA avslöja att tre av tiggarna på stan sover i ett skjul om nätterna. Skjulet är byggt av brädlappar och presenningar i ett bostadsområde i Örebro. Lacramioara Stangachiu och hennes föräldrar berättade för NA hur de frös om nätterna och att allt saknades i skjulet – möjlighet att tvätta sig och laga mat, till exempel.

– Så får det bara inte vara i Sverige 2011, tänkte jag när jag såg artikeln, berättar örebroaren Jennie Brosten, som är medlem i Mellringekyrkan.

Skickade efterlysning

Via Facebook på internet skickade hon ut en efterlysning. Svaren lät inte vänta på sig.

– Det var många som ville engagera sig, berättar Jennie.

I lördags tog hon kontakt med Lacramioara och hennes föräldrar. Jennie gick upp till dem på stan och erbjöd hjälp:

– Jag hade skrivit ut lite meningar på rumänska från Google Translate som ”Är ni hungriga?” och ”Behöver ni filtar?”. Jag hade också tagit med några bilder jag dragit ut för att visa att vi kom från en kyrka och vad vi kunde erbjuda.

Kläder, skor, ljus och matLacramioara och hennes mamma accepterade hjälpen och i går, söndag, kunde Jennie skjutsa dem till Mellringekyrkan.

– En annan medlem i kyrkan har jobbat med hjälparbete i Rumänien. Hon kom också och på så sätt fick vi en tolk, berättar Jennie.

Många andra ville också delta och hade kommit till kyrkan. Tillsammans hade församlingsmedlemmarna samlat in varma vinterkläder, skor, värmeljus, kassar med mat och annat som är viktigt att ha. Allt gick till familjen.

Genom tolken kom det fram att Lacramioara har flera syskon hemma i Rumänien, och att det yngsta är svårt sjukt. Nu försöker Jennie hitta fler kontakter i området som Lacramioara och hennes föräldrar kommer ifrån.

Hjälparbetare

– Jag ska eftersöka bland mina vänner i kyrkor runt om i Sverige om någon har hjälparbetare utskickade i området kring staden Bacau där de bor. Vi har också kontakt med en församling i Norge som har gjort ett jättejobb bland romerna i Rumänien, men jag vet ännu inte om de arbetar i närheten av orten familjen kommer ifrån, säger Jennie.

Nu avvaktar Mellringekyrkans medlemmar morgondagens möte mellan Örebros socialförvaltning, bostadsbolaget Öbo och polisen.

– Vi ser vad de beslutar. Om de inte gör något vill vi göra en insamling till flygbiljetter hem för familjen, berättar Jennie och lägger till:

– Jag har kontakter med Pingstkyrkan också och de har också visat intresse för att vara med och bidra.

Hur kommer det sig att du engagerade dig?–Det känns bra på insidan. Det här är viktigt på riktigt. Sedan handlar det om min tro på Jesus. Han säger: Det du gör mot en av de minsta, det har du också gjort mot mig.

Mer läsning

Annons