Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men papporna då?

Åldern på förstagångsfäderna i länet skiljer sig inte mycket åt. Papporna är i snitt 30 år gamla när de får sitt första barn.

Annons

När ämnet förstagångsföräldrar och ålder kommer på tal brukar all fokus riktas mot kvinnan och hennes fertilitet. Men papporna då? Saken är den att åldern rent fysiologiskt inte har någon större betydelse för män som blir pappor. Det berättar Mikael Lood, överläkare vid landstingets fertilitetsenhet i Örebro.

Varför pratar man sällan om medelåldern för förstagångspapporna?

– Därför att männens ålder har en klart mindre betydelse för männen än vad kvinnans ålder har.

Har inte åldern för männen någon betydelse?

– Jo, men det är först i 60-års åldern som den har en större betydelse. I den åldern har spermaproduktionen halverats sedan 40-års åldern för de flesta män.

Försämras inte spermiernas kvalitet med åldern?

– Jo, kromosomavvikelser, till exempel Downs syndrom, förekommer oftare ju äldre man blir. Alla kromosomavvikelser är inte kopplade till kvinnans ålder, fast man tar inte så stor hänsyn till mannens ålder när man undersöker det här eftersom det främst är kvinnans ålder som är avgörande.

Varför?

– Eftersom mannens spermier hela tiden nybildas så har som sagt åldern inte så stor betydelse. Kvinnans ägg ligger i äggstockarna hela tiden och när de tar slut, i och med klimakteriet, så tar de slut.

Vilken ålder är bäst att få barn som man?

– När man är mellan 20 och 30 år är det lättast att åstadkomma en graviditet.

Mikael Lood vill också passa på att uppmana folk att bli äggdonatorer eftersom bristen är stor i länet.

– Bristen är ständigt stor och många får stå i kö i ungefär ett år för att få hjälp. Vi brukar annonsera efter hjälp men det är svårt att få folk att ställa upp. Par som på egen hand rekryterar donatorer får förtur i kön, säger han. För att kunna donera ägg skall man vara mellan 25 och 35 år.

Landstingen har en maxgräns på mellan 37 och 40 år för att kvinnorna ska få ta emot ägg. I Örebro gäller 40 år som övre åldersgräns.

Mer läsning

Annons