Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Menyerna på krogarna synas

Får du riktig fetaost i salladen på restaurangen eller är Parmaskinkan verkligen italiensk? Just nu pågår ett projekt där kommunen tittar på restaurangers redlighet vad gäller råvarorna.

Annons

Om det står Parmaskinka på menyn så ska det vara skinka från Parma och inget annat. De flesta restauranger har säkert koll på sådant, men de som fuskar riskerar nu att bli avslöjade.

– Vi tittar på det här med redlighet och då jobbar vi tillsammans med övriga kommuner i länet, säger Emma Hendy, miljö- och hälsoinspektör på kommunen.

Klart i septemberDet är egentligen länsstyrelsen som står bakom kontrollen av redlighet, men i Örebro kommun har man lagt in det som en extra punkt i projektet med årets planerade inspektioner.

– Nu har vi hunnit med 70 restauranger tror jag och vi har 130 kvar. Det kommer att vara klart i september och då redovisar vi det, säger Emma Hendy.

Nästan alla får besökDet är i stort sett alla restauranger och pizzerior som får besök.

– Vi riskklassar alla restauranger och det beror på vilken riskklass man hamnar i hur ofta man får besök, men de flesta är med den här gången, säger hon.

Kollar frys och följesedelVid inspektionerna tittar man på menyerna och ser om det finns mat med skyddat namn och skyddad tillverkning.

– Om det står fetaost tittar vi om de har fetaost hemma eller om de har salladsost. Fetaosten är skyddad. Det är inget fel på salladsost, men det handlar om att man inte ska lura kunden, säger Emma Hendy.

Inspektörerna läser på förpackningar i frysar och kylar för att fastställa vad det är för vara.

– Är det så att man har packat upp varan tittar vi på följesedeln från leverantören, säger hon.

Fem punkter

Vid inspektionerna av restauranger och pizzerior fokuserar inspektörerna på fem punkter:

1) Personlig hygien. 2) Rengöring. 3) Redlighet. 4) Temperaturer. 5) Faroanalys. Vet personalen om vad det finns för risker för människors hälsa i verksamheten och vad man gör om något inträffar.

Mer läsning

Annons