Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer vatten behövs till snökanonerna

Det dröjer med en ny vattendom, och Storstenshöjden får köra ännu en säsong med reducerad användning av snökanonerna.

Annons
Vattenbrist begränsar backen. Enligt den vattendom som gäller är det tillåtet att ta ut 20 000 kubik vatten till snökanonerna under perioden första december till sista mars. Det är cirka en femtedel av Storstenshöjdens behov. Förhoppning är nu att den ny vattendom ska vara klar till säsongen 2011–2012.

Direkt efter tolvslaget natten till den 1 december sätter man i gång att spruta konstsnö i Storstenshöjden, men det är bara till den Norra backen.

– Det är efter den gamla vattendomen. Det innebär att det blir en femtedel av verksamheten den här säsongen med, säger Johan Larsson, vd för Storstenshöjden AB

Kommunen har sökt en ny vattendom hos Miljödomstolen, som innebär att man får ta ut mer vatten ur Ånnabodasjön. Men det blir ingen dom som räddar den här vintern.

– Den här säsongen är körd, konstaterar Johan Larsson.

Ansökan om en ny vattendom har varit ute på remiss och senast den 1 december ska kommunen ha svarat på synpunkterna.

– Vi kommer att begära en förlängning på svarstiden, till i januari eller februari, säger Stein Fossan på Kommunfastigheter.

Han berättar att de har betat igenom remissvaren och gjort någon form av handlingsplan för de svar som har kommit in.

– Men det ska sättas tider och vilka som ska utföra de olika sakerna. De allra flesta sakerna har vi berört under projektets gång. Det är bara det att vi inte har belyst dem så mycket som vi borde ha gjort, säger Stein Fossan.

Till helgen räknar Johan Larsson med att en del av skidspåret, som sprutas med konstsnö, i Ånnaboda ska öppnas. När den norra backen är klar är osäkert.

– Det blir inte nu till helgen, utan tidigast kommande helg. Men det är inget löfte utan en förhoppning, säger han.

Mer läsning

Annons