Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer vilt på krogen

Mer viltkött i butikerna och på krogarna. Det är tanken bakom Projekt Viltmat som gjorde succé som ett pilotprojekt i Västmanland förra hösten.

Annons
Gick bra i Västerås. Viltkött ska bli vanligare på restaurangborden i Örebro län.

Nu är det meningen att projektet under hösten ska få en fortsättning också i Örebro län och i andra delar av Mellansverige.

– Viltkött är ett fantastiskt bra kött, det är ekologiskt, det är närproducerat och har en låg men nyttig fetthalt. Och det är väldigt gott, det säger projektledaren Sven-Åke Larsson i Västerås om satsningen.

Sven-Åke Larsson är sedan många år både kökschef och jägare, och var tidigare bland annat huvudman för det svenska kocklandslaget.

– Krogarna i Stockholm skriker efter viltkött så det borde kunna locka krögare och affärer även i andra delar av landet.

"Stora problem"

– Det stora problemet med att få ut mer viltkött på marknaden är logistiken. Det köttet produceras ju inte på samma sätt som nöt- eller griskött. Tillgängligheten varierar ju av förklarliga skäl.

– Men jag ska ha ett möte med flera vilthanteringsanläggningar senare i augusti för att se hur vi kan lösa det problemet.

– Sedan gäller det förstås också att få jägarna att tända på det här, att få dom att leverera kött. Men det gick fantastiskt bra i Västmanland i höstas så det borde gå också i Örebro. I fjol arrangerade vi en älgvecka i Västerås där flera krogar och handlare deltog. Det var mycket lyckat, vi serverade över 30 000 portioner på en vecka.

Positiv till tanken

I Örebro är man mycket positiv till tankarna på att kunna servera viltkött på krogarna även om projekt här fortfarande ligger i sin linda.

– Det är ett spännande projekt, säger Agneta Skagerström, till vardags kocklärare i Örebro och styrelsemedlem av Svenska kockars Örebroavdelning som är en samarbetsorganisation för yrkesmänniskor i matbranschen.

– Det som nu kommer att hända är att vi kommer att ha ett möte med jägare och styckare. Problemet är ju att vi måste veta om vi kan få tag i kött eller inte. Men av vad jag har hört är många jägare intresserade av att leverera kött.

– Den här satsningen ligger också i tiden för en hel del krögare som satsar på ekologisk och mer närproducerad mat. Sen hoppas vi också på att en del handlare ska hänga på.

Bakom projektet står Jägareförbundet i Västmanland som fått 1,1 miljon kronor från jordbruksdepartementet och jordbruksverket.

Mer läsning

Annons