Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Middag med Nobelglansi Glanshammar

Flyttgröt?
Nej, mycket finare än så. Stadsliv skriver istället Nobelmiddag med ett speciellt Nobelpris när vår turné når Glanshammar.

Annons
Fläskfilé. Iris Thorn, och Margareta Grauers Rydén serveras av Felicia Otterberg.

Hagagården är inbäddad i decembersnö och det är Nobelhögtid några dagar före Nobeldagen. Festen hålls inte någon blå hall i huvudstaden utan i matsalen på äldreboendet.

I Stockholm 10 december är visdomen stor bland de lärde. I Glanshammar är visdomen också stor, men här handlar om en annan sorts visdom, mänsklig visdom.

Inga dyra priser delas ut och ingen kung är på plats.

Däremot delar boendets enhetschef Marie-Louise Hammar ut ett pris som inte kan värderas i kronor.

Marie-Louise ger boendets eget Nobelpris till Äldrerådet i Glanshammar. Det är rådet som kläckt idén att ordna fest med trerätters middag för de boende. Vitt vin till förrätt. Rött till huvudrätten.

Bortåt 60 personer är på plats.

– Festen ordnas för att skapa guldkant i livet, förklarar Marie-Louise.

Pianisten Fredrik Elvi trakterar en klaviatur. Vi hör Sov på min arm och Somewhere over the rainbow. Några av de boende nynnar igenkännande, och det verkar som om de minns sin ungdom och Judy Garland.

Elever från Virginska skolan serverar vänligt och generöst. De får varm uppskattning av matgästerna, men gymnasisterna har ett svårt jobb. Smidigt serverar de mat och dryck när de kryssar bland rullstolar vanliga stolar.

Nestor i församlingen är 100-årige Ernst Öberg. Han föddes för en evighet sedan. När Ernst föddes hade Nobelpris bara delats ut i tio år.

– Här får jag god mat och har mycket gott sällskap. Jag njuter. Det kan inte bli bättre, berättar Ernst som dagen till ära har en fin randig slips.

Ernst har lite svårt att höra allt som sägs. Men det är han inte ensam om. Det gör nog inte så mycket. De som har nedsatt hörsel kan ändå känna den goda stämningen i matsalen.

Nära honom sitter Inger Ludvigsson.

– Festen är fantastisk. Jag vill också säga att personalen är underbar, och maten på vanliga dagar är också mycket fin, säger Inger vars make bor på Hagagården sedan några år.

– Här är det riktigt fint, säger Lennart Persson som också vill hylla personalen och eleverna från Virginska skolan.

Goda betyg delas ut och Iris Thorn.

– Detta är pampigt, det ska du veta pojke! säger hon till Stadsliv.

Nästa december blir det ingen Nobelfest i Glanshammar eftersom Hagagården ska byggas om.

– Under ombyggnadstiden flyttar de boende till Ängen på Ladugårdsängen inne i Örebro. Vi räknar med att nya Hagagården är färdig någon gång under 2012. De boende får då flytta tillbaka om de vill, berättar Marie-Louise Hammar för Stadsliv innan hon Nobelskålar med mogna flickor och pojkar från Hagagården.

Förevigas. Valborg Gustavsson, till vänster, och Lotta Santesson på fin Nobelmiddag.
Middagsdags. Elever från Virginska skolan småpratar före serveringen. Från vänster: Magdalena Bengtsson, Malin Pettersson, Felicia Otterberg, Daniel Bergman och Robin Friberg. Närmast kameran läraren Carina Ekdahl
Närhet. Elsie Pihl (Äldrerådet), Anna-Stina Ekström (matgäst) och Marianne Olsson (Äldrerådet) samtalar före trerättersmiddagen.
Nobel i minne. Mathilda Karlsson, personal, och Kerstin Englund på fest.
Finklädd. Ernst Öberg, som fyllt 100 år, mår gott på festen när han serveras av Daniel Bergman.

Mer läsning

Annons