Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikaelskolan har för stora lokaler

Mikaelskolans B-hus föreslås lämnas till hösten. Orsaken är allt färre elever. En konsekvensanalys visar dock att detta kan medföra att det blir svårt att bibehålla den pedagogiska kvaliteten på undervisningen.

Annons

Troligen blir det i april som skolnämnd sydväst beslutar om att Mikaelskolan lämnar B-huset. Redan i fjol beslutade man om att lämna ett våningsplan. Till hösten är alltså förslaget att lämna hela det huset.

– Vi får lämna en begäran till programnämnd barn och utbildning om att lämna lokaler. Har vi inte elever i lokalerna går man minus i budgeten, säger Ewa Andersson (S), ordförande i skolnämnd sydväst.

2,7 miljoner backPå ungefär tre år har Mikaelskolan minskat med 195 elever. I takt med att det blivit färre elever har även ekonomin gått dåligt. I fjol gick skolan back med 2,7 miljoner kronor.

– Tyvärr har det blivit en liten frånvalsskola, trots att det är en bra skola och att eleverna trivs där, säger Ewa Andersson.

Är det ett första steg att lägga ned skolan? – Nej, nej. Vi måste anpassa lokalerna efter elevantalet. Vi får se hur det går med elever till hösten, men det är inget vi har planer på i dag. Det är bara B-huset. Sedan har den nya rektorn och personalen massor av idéer för framtiden, säger Ewa Andersson.

Den förre rektorn på skolan, Elisabeth Brynje Starfelt, har gjort en konsekvensanalys av vad det betyder för undervisningen om man lämnar B-huset.

– Min uppfattning är att det kan bli svårt att bibehålla den pedagogiska kvalitén på undervisningen. Det är också möjligt att elever väljer att byta skola och att tappet av elever ökar, avslutar hon sin analys.

Mer läsning

Annons