Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner tas från kommunens buffert

Datorer och operativsystem inom kommunen måste bytas ut, och det fort. Kommunen tvingas skjuta till 29 miljoner för att klara finansieringen inom IT-området.

Annons

Supporten för kommunens operativsystem upphör i april nästa år, skriver P4 Örebro. I juni i tog kommunstyrelsen beslutet att byta ut det gamla operativsystemet och investera i nya datorer.

-En del av programvaran är för gammal för att fungera i de nya datorerna. Vi har ställt oss frågan om det här verkligen är nödvändigt, men vi är tvungna att göra det här, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad (S).

Kunde ni ha undvikit det här genom att budgetera för IT-satsningen tidigare?

-Det har inte funnits en investeringsplan. Men vi borde ha haft det redan under förra mandatperioden, säger Lena Baastad.

Enligt Lena Baastad är problemen med IT-verksamheten inom kommunen inget nytt. Men hon tycker att kommunen nu gjort vad som krävts för att lösa situationen.

Staffan Werme (FP) är kritisk, och menar att kostnaderna kan dra i väg, eftersom kunskapen om IT bland politikerna är för dålig.

-Det finns ingen sammanställning över de lokala IT-kostnaderna. Det är dålig redovisning i kommunen om vad saker och ting kostar och IT-frågan är ett typexempel på det. Vi har drivit frågan om att man borde ha en annan strategi. Datorinvesteringarna tar pengar från skolan och sjukvården eftersom det inte finns några andra pengar, säger Staffan Werme.

-Att kommunen själv skulle har en IT-avdelning är inte det allra bästa. Det vore bättre om man köpte in tjänsterna som behövs, säger Staffan Werme.

Kommunen har budgeterat 48 miljoner till tekniska nämnden, varav 19 miljoner kommer från tomträtter som kommunen har sålt. Resten tas från kommunens buffert för oförutsedda kostnader. Under 2013 ligger driftkostnaderna för IT på 16,6 miljoner. Under nästa år räknar kommunen att siffran kommer vara 14,5 miljoner.

Enligt Lena Baastad har kommunledningskontoret fått i uppdrag att beräkna vilka ekonomiska konsekvenser projektet kan få. Underlaget kommer sedan användas när kommunen ska besluta om budgeten för 2014.

Mer läsning

Annons