Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoninvesterar med riskkapital trots risker

Region Örebro län ska bidra med miljonbelopp för att få fler små och medelstora företag att växa. Trots att det inte är säkert att de får tillbaka pengarna, tror Irén Lejegren (S) på idén.- Vi kanske är lite för försiktiga i Sverige. Man måste pröva, säger hon.

Annons

Örebro läns landsting, numer Region Örebro län, ska göra en miljoninvestering. 4,6 miljoner kronor ska användas till företaget Almi Invest Östra Mellansverige.

Det är nämnden för regional tillväxt som tagit beslutet. Pengarna kommer att användas till att få små och medelstora företag att bli mer konkurrenskraftiga.

- Det är en viktig satsning som vi gör i vår del av Sverige. Traditionellt sett finns riskkapital mest runt de stora städerna, säger Irén Lejegren, ordförande i nämnden för regional tillväxt i Region Örebro län.

Irén Lejegren medger att satsningen inte är helt riskfri, men tror att pengarna kan komma väl till pass för nystartade företag.

- Det är kompetenta tjänstemän som bedömer riskerna. Alla företag kommer inte lyckas. Men förhoppningsvis kommer företagen att kunna betala tillbaka, säger Irén Lejegren.

Vad ger satsningen på lång sikt?- Nya företag och nya jobb. Det handlar om att stötta nyskapande företag, och inte bara de gamla traditionella, säger Irén Lejegren.

Pengarna från Region Örebro län hamnar i en fond. Där finns totalt 150 miljoner och fonden är tänkt att användas fram till år 2020. Andra regioner som ger pengar till fonden är Östergötland, Sörmland, Uppsala och Västmanland. Även Almi och EU:s strukturfonder bidrar till fonden.

Region Örebro län bidrar med 4,6 miljoner kronor under tre års tid. Enligt Irén Lejegren finns pengarna med i budgeten för Region Örebro län.

Irén Lejegren är ordförande i nämnden för regional tillväxt i Region Örebro län. Hon vill att regionen ska hjälpa nystartade företag.

Mer läsning

Annons