Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonklipp på Christies?

Örebro konsthalls tavla av den kinesiska konstnären Tang Zhigang är på väg med kurir till London. Där ska den ska säljas – och kan dra in en miljon kronor till kommunen.

Annons
Dyrbarhet. Det var Mats Nilsson på Örebro Konsthall som köpte in tavlan från Kina 2004. arkivbild: håkan risberg

Konsthallen köpte in tavlan för 25 000 kronor för sex år sedan. I dag är den värd runt en miljon kronor.

– Konstnären har blivit väldigt het på några år, säger Mats Nilsson, chef för Örebro konsthall, som köpte tavlan.

NA berättade om tavlan för två år sedan och sedan dess har den legat inlåst i ett bankvalv på Örebro konsthall. Den var på väg att säljas, men politikerna i kommunen satte stopp.Nu är vänster- och högersidan i politiken överens om att genomföra konstklippet. Tavlan ska säljas på auktionshuset Christies i London, med utropspriset 50 000–70 000 pund. Men Mats Nilsson tror att priset kan stiga, till ungefär en miljon svenska kronor.

– Man kan se det som en Robin Hood-handling. Vi säljer en rik konstnärs verk för fattiga konstnärers skull, säger Mats Nilsson.

Han vill nämligen öronmärka pengarna för att köpa in ny konst, bland annat för att främja Örebrokonstnärer. Det är så konsthallen i vanliga fall arbetar – den köper in konst som ska hänga på skolor, äldreboenden, bibliotek och liknande. De tavlorna kan vara värda allt från någon tusenlapp till 50 000 kronor.

Hade ni kunnat vänta längre, så att tavlan blev värd ännu mer?

– Nej, det är inte kommunens uppgift att spekulera i konst.

Kan ni ha fler verk i miljonklassen hängandes i kommunens korridorer?

– Nej. Men vi har två tavlor av Strindberg i vårt bankvalv, de är värda omkring 10 miljoner. Men de är donerade, vi kommer inte att sälja dem.

I tisdags kväll hämtades tavlan i Örebro från kurirer på ett särskilt transportbolag för konst. Den ska flygas till London för att vara med på auktion på Christies den 20 april.

Mer läsning

Annons