Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonkrav från de drabbade

Niklas Eliasson krävs på närmare 600 000 kronor i skadestånd. Men då har bara åtta av de femton kvinnorna lämnat sina krav till tingsrätten.

Annons

Skadeståndskraven varierar. Minsta summan är på 7 500 kronor och gäller ett sexuellt ofredande på Östra Vintergatan den 7 oktober förra året.

De flesta kraven ligger på cirka 70 000 kronor. Det handlar i samtliga fall om kvinnor som Niklas Eliasson enligt åtalet försökt våldta. Högsta skadeståndskravet kommer från den unga kvinna som Niklas Eliasson våldtog och enligt åklagaren även rånade vid Ullavigatan den 1 november 2009. Hon vill ha 140 000 kronor, varav 120 000 är för kränkningen och resten för sveda och värk.

Sju återstårTotalt krävs Niklas Elias-son på 597 400 kronor av de åtta kvinnorna. Men det återstår sju kvinnor som ännu inte skickat in sina krav. Bland dem återfinns kvinnorna som utsattes för de grova våldtäkterna vid Eurostop respektive Egnahemsgatan under 2010. Det är kanske de mest brutala brotten i åtalet.

Det är heller inte känt hur mycket ersättning kvinnan som angreps på Ekersgatan i april 2009 vill ha. Överfallet ses som försök till grov våldtäkt enligt åklagaren.

Kan inte betalaAtt skadeståndskraven totalt sett kommer att landa på över en miljon kronor är ingen vågad gissning. Men Niklas Eliasson har ingen möjlighet att betala.

– Han har inga pengar, säger hans advokat Margareta Arvidsson.

Brottsoffren kommer därför att få vända sig till i första hand sina försäkringsbolag. Finns det ingen försäkring som täcker går Brottsoffermyndigheten in och betalar.

Myndigheten är dock inte bunden av det beslut tingsrätten fattar i skadeståndsfrågan utan gör sin egen bedömning.

Mer läsning

Annons