Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Milton fortsätterskattestriden

Berth Milton ger inte upp sin skattetvist. Nu överklagar han mångmiljonmålet till högsta instans.

Annons
Berth Milton, född och uppvuxen i Örebro, har fört en mångåriga strid mot det svenska rättssystemet om en gigantisk skatteskuld.

Skattemålet mellan Örebrobördige Berth Milton och myndigheterna är en lång och snårig historia.

Det senaste utslaget kom den 23 februari i år. Kammarrätten beslutade då att Berth Milton ska beskattas för en kapitalvinst på 1,2 miljarder kronor efter att ha sålt sina andelar i de två Gibraltar-registrerade bolagen Cine craft och Milcap media. Han ska dessutom betala ytterligare 9,2 miljoner kronor i skatt för inkomst av tjänst i bolaget Prime selection international, PSI, taxeringsåren 1997-1999.

Den så kallade ”Porrkungen” Berth Milton är oense med rättsinstanserna om vilken juridisk form de utländska Cine craft och Milcap media egentligen har, något som är avgörande för om bolagen ska beskattas enligt de så kallade CFC-reglerna eller inte. Han anser dessutom att han inte har haft tillräckligt många ägarandelar i bolagen för att kunna beskattas.

Berth Milton har nu överklagat domen till Högsta förvaltningsdomstolen (tidigare Regeringsrätten). Milton anser att det ”föreligger synnerliga skäl” för prövning och hans fall, och han hävdar att målet är principiellt viktigt för framtida bedömningar av liknande fall.

”Det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd”, skriver hans advokat Börje Leidhammar.

CFC-beskattning

CFS är förkortning för Controlled Foreign Company .

Syftet med CFC-reglerna är att förhindra eller försvåra transaktioner med lågbeskattade utländska juridiska personer som minskar den svenska

skattebasen.

Regeringsrätten konstaterade i RÅ 2008 ref. 11 att varumärkeshantering och upplåtelse av licensrättigheter inte är verksamhet som delägare kan CFC-beskattas för.

Den 1 januari 2008 infördes ännu en kompletteringsregel, 39 a kap. 7 a § IL,

som ger delägare i lågbeskattade utländska juridiska personer inom EES ytterligare möjlighet att

undantas från CFC-beskattning.

Källa: Skatteverket

Mer läsning

Annons