Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre koldioxidutsläpp i Örebro

Örebro kommun har minskat koldioxidutsläppen med över 8 400 ton per år, meddelar Naturvårdsverket. Det är framför allt tack vare satsningen på lokalt producerad biogas till bussar och bilar i Örebro.

Annons

Det fyraåriga klimatinvesteringsprogrammet, Klimp, avslutades i maj i år. Enligt slutrapporten, som Örebro kommun har lämnat till Naturvårdsverket, har utsläppen i Örebro kommun minskat med 5 396 ton. Tomas Bergkvist, planerare på miljökontoret vid Örebro kommun, förklarar varför man ändå kan gå ut med att det är 8 400 ton per år.

– Den största anledningen till minskningen är satsningen på biogas och när det rapporterades in var inte biogasanläggningen uppe i full effekt. Det sista halvåret har det varit en bra produktion och ibland är det till och med över 8 400 ton, säger han.

För detta miljöarbete har Örebro kommun fått ett slutligt statligt bidrag på nästan 25 miljoner kronor. Totalt har Örebro kommun fått 128,8 miljoner kronor i statliga bidrag för klimatinvesteringsprogrammet. En fjärdedel fick man 2007, därefter 50 % efter halva perioden och nu alltså den återstående fjärdedelen.

Vad är nästa steg när det gäller att minska koldioxidutsläppen?– För ett drygt år sedan beviljade kommunfullmäktige en klimatplan, som är ganska unik. Den anger vad vi ska göra till 2020. Det gäller bland annat energi, transport och konsumtion och berör dels den kommunala organisationen och även den geografiska kommunen Örebro. Det är en massa åtgärder, men även om vi kommer ha gjort alla så kommer vi inte nå fram till målen. Då får man ta till ytterligare åtgärder. Det kan exempelvis vara att bygga vindkraftverk, säger Tomas Bergkvist.

Mer läsning

Annons