Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minoritetsstyre kan leda till kaos

Koalitionen ger i praktiken Sverigedemokraterna en vågmästarroll, anser Lena Baastad (S). Ett sådant minoritetsstyre kan leda till kaos, varnar Murad Artin (V).

Annons

För att inte ge Sverigedemokraterna utrymme krävs ett majoritetsstyre, det har Lena Baastad sagt både före och efter valet. Beskedet från Koalition Örebro förvånar henne därför till en del.

– Det jag kan vara förvånad över är att alla partiföreträdare så kategoriskt har sagt nej till att göra sig beroende av Sverigedemokraterna och nu på en gång bestämmer sig för att styra i minoritet och att göra dem till vågmästare, säger hon.

Hon anser att beslutet om ett minoritetsstyre kommer att ge Sverigedemokraterna makt i såväl kommunala styrelser som i nämnder.

– Om de inte förväntar sig att vi inte ska bedriva något oppositionspolitik och lägga ned alla röster i frågor där vi riskerar att inte bli överens, men vi tänker inte ge Sverigedemokraterna den enda möjligheten att bedriva opposition, säger hon.

Efter onsdagens besked verkar det som om Lena Baastad får fortsätta i opposition. Hon kan dock se en del områden där breda lösningar över blocken är troliga.

– Hur utvecklingen ska se ut och i tillväxtfrågor har vi sagt att det är nödvändigt att hitta de blocköverskridande lösningarna, säger hon.

Murad Artin (V) varnar för att ett minoritetsstyre med koalition Örebro, där han anser att Sverigedemokraterna kan få rollen som vågmästare, kan leda till kaos.

– Det är ett farligt spel för demokratin och ett farligt spel för Örebro. Det enda sättet är ett majoritetsstyre annars kan det komma överraskningar vid varje fullmäktige, säger han

Mer läsning

Annons