Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskat intresse för bokrean

Alla är nog eniga om att bokrean inte längre är vad den en gång var – en stor fest för alla bokälskare. På onsdag går startsignalen för årets rea.
– Det är inte en lika stor happening som det var förr, säger Bosse Söderlund på Bokia i Örebro.

Annons

År 2002 sänktes bokmomsen och det blev ett uppsving för bokförsäljningen, inte minst under rean. Men även om de senaste åren har inneburit ett mindre intresse för bokrean finns det positiva tecken.

Bokia ökar reautbudet med 982 titlar (833 i fjol), också Akademibokhandeln ökar reasortimentet till 900 titlar (750 i fjol). Samtidigt ökar antalet barn- och faktaböcker.

– Vi tror fortfarande på bokrean. Det är den försäljningsmässigt viktigaste perioden efter julen. Om 5–10 år kanske bokrean har förändrats. Men jag tror absolut att den kommer att finnas kvar, säger Bosse Söderlund

Det finns ju en överenskommelse om en gemensam startdag för rean. Hur viktigt är det?– Det tror jag är väldigt viktigt för oss som jobbar i den traditionella bokhandeln, säger Bosse Söderlund som tillägger att bokhandlarna representerar både bredd och kunnande.

Ny strategiI sammanhanget kan det vara intressant att notera att Akademibokhandeln har bestämt sig för att byta strategi. Istället för att satsa på bästsäljare ska man profilera sig som en bokhandel med fokus på kvalitet och information, skriver tidningen Svensk Bokhandel.

Det här kan ses som ett sätt att lyfta fram bokhandelns fördelar gentemot mot Ica Maxi-butiker och andra aktörer som kränger populära böcker vid sidan av den övriga verksamhet. Speciellt i bokrea tider.

– Vi försöker vara med i framkanten med ett nytt tänkande. Alla måste nog profilera sig i dag och vi ska bredda sortimentet och bli en kunskapsrik butik, säger Synnöve Borup.

Vad tror du om framtiden för bokrean?

– Jag tror att årets rea kommer att ge en fingervisning, säger Synnöve Borup.

Mer läsning

Annons