Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskning av utländska studenter på Örebro universitet

Antalet utländska studenter som vill läsa på Örebro universitet har minskat kraftigt. Till hösten är 50-talet antagna mot över 400 förra hösten. Anledning: De måste betala terminsavgifter.

Annons

Från och med nästa läsår kan studierna kosta över 70 000 kronor i terminsavgift för den som inte kommer från Sverige eller ett land inom EU. Flera av universitetets åtta utbildningar skräddarsydda för utländska studenter omfattar fyra terminer.

Det betyder fyra terminsavgifter som ska betalas. Den som redan har påbörjat en utbildning får slutföra studierna avgiftsfritt.

Kostar att läsa

Tidigare har svenska Universitet varken tagit terminsavgift av svenska studerande eller gäststudenter från andra länder. Reglerna är nu ändrade. Från och med höstterminen i år kostar det att läsa i Sverige för den som inte är medborgare i ett EU-land.

Det har gjort att färre sökt och antagits. 52 är antagna till höstterminen 2011, mot 403 höstterminen 2010.

– Vi har inte fått så mycket reaktioner. Det kan bero på att det inte är något ovanligt att universitet utomlands tar ut en avgift, säger Lotta Garvill, antagningshandläggare på Örebro universitetet.

Skickar fakturor

Ett nytt steg i antagningsprocessen blir nu att skicka ut fakturor till de som är antagna.

– Först när vi vet hur många som betalat fakturan kan vi säga hur många som verkligen kommer att gå utbildningarna, säger Lotta Garvill.

Den 15 juni är sista ansökningsdag till Migrationsverket för att få uppehållstillstånd i Sverige. Innan dess behöver avgiften vara betald.

Det kan finnas utländska studenter som är befriade från betalningsskyldighet, men i regel gäller att den som kommer från tredje land, det vill säga ett land utanför EU, är betalningsskyldig.

Stängda utbildningar

Vad det gäller den nationella antagningen finns det möjlighet att söka utbildningar fortfarande. Det förutsatt att den sökande väljer bort någon av de populäraste utbildningarna – läkare, jurist, socionom, sjuksköterska, personalvetare, psykolog och civilekonom. De utbildningarna är nämligen redan stängda.

Det går att söka övriga utbildningar via internet på studera.nu

– Utbildningarna stängs undan för undan, all information finns på studera.nu, säger Lotta Garvill.

Läs mer i dagens tidning.

Mer läsning

Annons