Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbrukare och a-lagare stör handlarna

Stora grupper med missbrukare är ett problem i centrala Örebro. Det menar handeln som nu funderar på vad man kan göra.

Annons
Stina Storm, vd för City Örebro.

– Vi kan inte bara hålla på och mota människor ut från en galleria och in på en annan, säger City Örebros vd Stina Storm.

Handlarna i centrala Örebro har i många år haft problem, speciellt vintertid, med missbrukare och A-lagare som träffats och värmt sig i olika gallerior. Men nu har problemet accelererat. Handlarna har reagerat och känner att någon måste ta tag i det här.

På ett möte i veckan har man diskuterat vad som kan göras.

– Det här är ett problem, konstaterar Stina Storm. Vår känsla är att det finns många som inte mår speciellt bra och att missbruket går längre ner i åldrarna. Vi märker att det är fler och fler missbrukare som syns och finns i stadskärnan och det kan vara obehagligt med ett helt gäng som står i en entré, ofta i en galleria.

Några missbrukare kan också uppträda störigt och ibland hotfullt. Man har försökt lösa det genom att ta in väktare som ser till att missbrukarna lämnar gallerian eller butiken.

– Men det finns en frustration i det här. Vi kan inte hålla på och knuffa ut människor utan måste försöka hitta någon annan lösning, fortsätter Stina Storm.

Idén är nu att försöka hitta någon form av verksamhet för missbrukarna, någonstans där de kan vara utan att de stör de som vill handla. Från handeln och näringslivet är man beredd på att vara med och sponsra verksamheten, i stället för att lägga pengarna på fler väktartimmar.

Sören Svensson från Örebro kommun var med på mötet. Han har en samordningsfunktion mellan polis, näringsliv och kommunen för att öka tryggheten i stan.

Han håller med om att problemet finns, fler och yngre missbrukare rör sig i city.

– Det här har man pratat om i flera års tid men nu är det ett mer skarpt läge. Det är fler hotfulla situationer, mer bråk, det kan vara missbrukare som ockuperar toaletter. Det här är inte bra och det kan skrämma bort de som tänkt shoppa.

Är det vissa ställen som är mer utsatta?

– Jag vill inte peka ut enskilda plaster, i dag kan det vara en galleria, i morgon en annan.

Hur ska ni gå vidare?

– Nu ska vi ha ett antal träffar med socialtjänsten och socialpsykiatrin. Vi måste hitta alternativa möjligheter men det är för tidigt att svara på hur det kan se ut. Det finns ju också frivilligorganisationer som har avtal med kommunen, kanske kan de jobba för att söka upp dessa grupper, funderar Sören Svensson och poängterar även han att man inte längre kan hålla på och skjuta problemet framför sig.

Ledare: Gömma undan eller vårda?

Mer läsning

Annons