Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbrukare ska kunna få tillfälliga jobb

Kommunen planerar två projekt ihop med Hela Människan Ria-Dorkas för att stötta missbrukare i centrum under sommaren. Det handlar dels om uppsökande verksamhet, dels om att ge dem tillfälliga kontantjobb.

Annons

Det är två projekt mot samma målgrupp som kommunen föreslås bevilja pengar till. Det är dock Hela Människan Ria-Dorkas som ska genomföra dem och som har ansökt om medel.

– Vi har haft en beroendeproblematik i centrum och det är inte bra för dem och inte bra för invånarna. Det här handlar dels om uppsökande verksamhet, dels om en slags daglig jobbverksamhet. Och vi kom fram till att kommunen inte var bästa lämpad att genomföra det, säger Rasmus Persson (C), ordförande i programnämnd social välfärd.

Det ena projektet handlar om uppsökande verksamhet.

– Vi försöker lugna ned miljön i centrum. Vi kommer att ha personal som rör sig i centrum och skapar kontakter och pratar med missbrukarna som finns där. De ska försöka motivera dem att finnas på andra platser, till exempel komma över till Ria-Dorkas. Det är också ett sätt för oss att motivera dem att ta steget från missbruket, säger Tomas Elm, verksamhetsledare på Hela Människan Ria-Dorkas i Örebro.

Det andra projektet kallas blixtjobb. En idé som man har hämtat från Stockholm.

– Tanken är att med de kontakter vi har erbjuda de här människorna ett jobb. Motivera dem att vara drogfria en dag och tjäna lite pengar, säger Tomas Elm, och fortsätter:

– De berättar i Stockholm om att de som jobbat där, kanske bara en och en halv timma om dagen, blir de trötta av arbetet i stället för av missbruket. Den känslan är mycket värd.

Betalningen blir kontant.

– Ja, sedan fakturera vi företaget för jobbet. Men arbetstagaren får betalt direkt. Tanken är att motivera företagare i stan att våga anlita de här människorna, säger Tomas Elm.

Efter sommaren ska projekten utvärderas.

Mer läsning

Annons