Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänks för människosmuggling

En 36-årig Örebrokvinna har åtalats misstänkt för människosmuggling. Enligt åklagaren betalade hon 2000 euro till en man som smugglade in en släkting till Sverige.

Annons

Det var i juni 2013 som kvinnan misstänks ha betalat en 45-årig man 2000 euro för att sedan med bil köra hem en släkting från Ungern till Örebro och därigenom olovligen passera genom flera EU-stater.

Den misstänkta människosmugglingen har utretts vid internationella åklagarkammaren i Stockholm som ett grovt brott, men när åtal nyligen väcktes vid Örebro tingsrätt har rubriceringen ändrats till ringa människosmuggling. I andra hand är misstanken anstiftan till människosmuggling. I förhör med polisen nekar hon till brottet.

I november 2013 åkte 45-åringen som kvinnan betalade fast i Österrike efter att ha försökt smuggla in ytterligare sex personer till Sverige från Italien. Samtidigt berättade han om uppdraget han fått från 36-åringen några månader tidigare. Mannen dömdes sedan i österrikisk domstol till 18 månaders fängelse för människosmuggling.

I maj förra året inleddes en förundersökning mot den 36-åriga Örebrokvinnan efter ett riksåklagaren polisanmält henne.

Åklagare Catarina Thiels bevisning består bland annat av erkännandet från 45-åringen och att det funnits kontakt per telefon mellan kvinnan och mannen.

Mer läsning

Annons