Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänks ha begått tre sexbrott i länet

Förre polischefen Göran Lindberg, som åtalats för mängder av sexbrott, misstänks ha begått tre av brotten i Örebro län.

Annons

På måndag kommer den delen upp i den långa rättegången vid Södertörns tingsrätt i Huddinge.

Örebrofallen gäller en våldtäkt, ett kopplerifall och ett sexköp som vice chefsåklagare Håkan Roswall åtalat Lindberg för.

Totalt gäller åtalet brott mellan 2006 och fram till i år.

Vid en våldtäkt på en ort i länet i januari i år misstänks han ha tvingat en kvinna till sex genom att misshandla henne. Han ska först ha slagit kvinnan i ansiktet och sedan tagit strypgrepp och tryckt till så hon drabbades av andnöd.

Han nekar.

Vittna om strypgrepp

Vid rättegången hålls förhör med en annan kvinna som ska vittna om att strypgreppet skett. Det finns också foton på den misshandlade.

Dessutom blir det förhör med ytterligare två kvinnor som berättar om Göran Lindbergs beteende vid andra tillfällen. Båda vittnar om strypgrepp och bundna händer och fötter och en av kvinnorna om att hon också blivit spottad i ansiktet och utsatt för nedsättande tillmälen.

I kopplerifallet ska han ha agerat för att två unga kvinnor i Örebro län skulle ha sex med fyra män samtidigt, mot en ersättning på 10 000 kronor till var och en av kvinnorna. Vid rättegången berättar de om sina kontakter med Lindberg och vad som då hänt. Han nekar också till det brottet.

Köp av sexuell tjänst

Av de drygt 20 åtalspunkterna gäller ytterligare ett fall Örebro, också i januari i år. Det är ett köp av sexuell tjänst från två unga kvinnor, samma som förekommer i punkten om koppleri. Det fallet erkänner han.

Bevis mot Göran Lindberg är bland annat avlyssnade telefonsamtal. Det finns också undersökningar som visar att hans mobiltelefon var uppkopplad till en telemast i Örebro län i januari.

Vid rättegången redovisas utskrivna sms-meddelanden och avlyssnade telefonsamtal spelas upp i sin helhet.

Rättegången är uppdelad på elva dagar. Den hålls till stora delar inom stängda dörrar och beräknas vara slut 20 juli. Advokat Karl Harling är Lindbergs offentlige försvarare.

Mer läsning

Annons