Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt ebolafall fick vård på USÖ

Plötsligt blev läget skarpt. Mannen som ringde infektionskliniken hade feber och var nyss hemkommen från ett eboladrabbat land. USÖ klarade uppgiften och fick ett kvitto på att sjukhuset står väl förberett.

Annons
Sjuksköterskan Jennie Nilsson har tagit på sig alla skyddskläder. Proceduren är tidskrävande och kläderna är varma att arbeta i.

Klockan var kvart över tre på eftermiddagen förra onsdagen när telefonsamtalet kom direkt till infektionskliniken.

– Vi tömde platser och flyttade om sju patienter. Vi var klara att ta emot patienten inom en timma från att vi fick informationen och det känns bra.

– Nu vet vi att vår organisation fungerar i ett skarpt läge, säger Ulrika Andersson, avdelningschef på infektionskliniken.

Ebola sprids genom kontakt med kroppsvätskor som blod och uppkastningar. Den som är sjuk i ebola både kräks och blöder.

– Det är därför det är så viktigt att vårdpersonalen skyddar sig med heltäckande kläder, berättar Henrik Eliasson, verksamhetschef på infektionskliniken.

Förra veckans fall av misstänkt ebola innebar ett stort test av infektionsklinikens beredskap.

På en timma lyckades personalen placera om sju patienter och på så sätt bereda plats för mannen som var nyss hemkommen från ett eboladrabbat land i Afrika.

Socialstyrelsen har utformat anvisningar i detalj för hur vården ska gå till. In till patienten är det två slussar, och ut från patienten en.

– Det tar tid att klä på sig alla skyddskläder. Hela kroppen är täckt. Speciella skor, dräkt, handskar och visir ska tas på och av i en särskild ordning, berättar Henrik Eliasson.

Det misstänkta fallet av ebola i förra veckan hade inte haft kontakt med någon ebolasjuk. Därför bedömde USÖ risken som jämförelsevis låg att patienten verkligen var sjuk i ebola. Men alla rutiner med slussar, skyddskläder och provtagning måste ändå sättas i verket.

Prover kördes med speciellt bud upp till Stockholm och Folkhälsomyndigheten.

Efter åtta timmar kom svaret – ingen ebola.

Nästa dag kunde patienten skrivas ut. Han hade blivit bättre från febern.

Henrik Eliasson anser att risken för ett ebolautbrott i Sverige är liten. Anledningen är att vi lever i ett upplyst samhälle med goda sjukvårdsresurser.

Om en patient söker till vårdcentral i stället för till infektionskliniken – är det då större risk för felbedömningar och smittspridning?

– Nej, alla vårdcentraler har rutiner för att ta hand om de här patienterna. Det skulle kanske vara om någon sökte som inte talade om att den rest i de smittdrabbade områdena. Men den risken ser jag som liten. Vårdpersonal är så upplärd med att fråga om patienten varit ute och rest och i så fall vart, säger Henrik Eliasson.

Chatta om ebola! Fredag klockan 11-12 svara smittskyddsläkaren Hans Fredlund på frågor om den dödliga virussjukdomen. Ställ din fråga här!

Läs också:

Sjukhuset i Linköping rustat för att ta emot ebolapatienter

Mer läsning

Annons