Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt i Obolhärvanhåller sig undan åklagaren

Obolhärvan har utvecklats till en katt-och råttalek där en av de misstänkta, örebroaren Jan Saradlic, blockerar åtalet genom att hålla sig undan delgivning av förundersökningen. Åklagaren har sökt honom i snart ett år utan framgång.

Annons

Förundersökningen är klar sedan länge. Misstankarna gäller grov förskingring och skattebedrägerier. Men för att åtal ska kunna väckas måste de misstänkta delges förundersökningen.

Åklagaren Staffan Granerfeldt på Ekobrottsmyndigheten har lyckats delge härvans andre huvudman, Bo Johansson, men inte Jan Saradlic. Åklagaren har en överenskommelse med Saradlics försvarare att denne ska ombesörja delgivningen. Men det har ännu inte skett.

Jan Saradlic var till och från samarbetsvillig under utredningens gång. Han har självmant inställt sig till polisförhör vid flera tillfällen. Däremot har han inte samarbetat i konkursutredningen mot Obol Investment, som handlagts vid Örebro tingsrätt.

Varken Johansson eller Saradlic har gått ed på bouppteckningen, vilket resulterat i att båda häktats i sin frånvaro och är internationellt efterlysta.

Jan Saradlic har till och från vistats i Örebro hos sin familj. Men när brottsutredningen pågått en tid skrev han sig på en adress i Kanada.

För åklagaren är blockeringen av åtalet ett problem. Delar av åtalet riskerar att preskriberas i år. Preskriptionstiden för grova brott är tio år, och de första misstänkta brotten i Obolhärvan inträffade under 2001.

Alla försök att spåra penningflödena i Obolhärvan har misslyckats.

När Obol Investment begärdes i konkurs vid Örebro tingsrätt, och senare även på Brittiska Jungfru-öarna, var det med förhoppningen att kunna kartlägga vart pengarna tagit vägen. Men det har misslyckats.

– Det vet bara Ekobrottsmyndigheten, säger advokat Måns Dahlqvist, som arbetar med konkursärendet. Och där får vi inte ut några upplysningar. Det mesta av pengarna har gått in på Luleå Sparbank och vidare till Kanada.

Mer läsning

Annons