Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt mördare nekades av polisen

I går lämnade den 24-årige misstänkte Sköllerstamördaren in sig till polisen i Sydafrika – men nekades.
– De sa att de inte tar emot honom, säger hans advokat Martin Karlsson.

Annons

NA kunde i går berätta att 24-åringen skulle lämna in sig till den sydafrikanska polisen.

– Jag hoppas att vara på svensk mark inom kort, skrev han i ett mejl till NA.

Men väl på plats hos polisen fick han vända i dörren.

– Han togs inte emot av polisen, berättar advokat Martin Karlsson.

Vad hände?

– Jag har inte pratat med dem själv, men som jag förstod det sa de att ”Vi tar inte emot dig. Du får gå härifrån”.

Fastän att han är internationellt efterlyst?

– Ja. Nu är det här ren spekulation från min sida, men det kan vara så att de inte har resurser att ha honom inlåst, eller om de vill ha en formell begäran på utlämning innan de agerar. Men det är som sagt rena spekulationer från min sida.

Vad händer nu?

– Om det är så att de kompletteringar som ska göras från åklagarsidan är gjorda så ska ärendet ner till sydafrikanska myndigheter för bedömning. Om den är formellt riktig kan han inställa sig för att föras tillbaka.

24-åringen saknar pass och det är något som ställer till det.

– Ja, det är det som är problemet. Passet är indraget och han kan inte få något nytt. Men utfärdar man ett sådant tillfälligt pass som gäller för en resa kan han resa hem

– Alternativet är då att om man på något sätt skulle släppa på efterlysningen kan han resa hem i överseende av exempelvis Interpol och då få passhandlingen riktad på en speciell resa från Sydafrika till Sverige där det inte går att avvika från den resvägen.

Det verkar som det är en invecklad situation?

– Ja, det är det. Och min klient vill hem till varje pris nu och det framgår ju att han är villig att kliva in på ett häkte i Sydafrika, trots att vi diskuterat ett flertal gånger att han kan bli sittande där ganska länge i avvaktande på utlämningsbegäran.

Tidigare läsning:

Mordmisstänkt: "Nu lämnar jag in mig" Mordmisstänkt till NA: "Vill börja ett nytt liv" Pappersstrul - mordmisstänkt kvar i Sydafrika Misstänkt mördare befinner sig i Sydafrika Misstänkt mördare vill komma hem Sexövergrepp motiv till Sköllerstamordet? Misstänkte mördaren på fri fot utomlands Polisens teori: Här mördades mannen Rikslarm efter misstänkt gärningsman Polis jagar misstänkt för mordet i Sköllersta

Mer läsning

Annons