Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkte mördarenberättar om sitt liv

NA har tagit del av den paragraf 7-undersökning som gjorts av 51-åringen som misstänks för mordet på Eva Magnusson.

Annons

Under skolåren fick 51-åringen en enda anmärkning och det var för att han som barn kastat en snöboll på skolgården. Det finns inga stora kända problem senare i livet heller, åtminstone inte enligt undersökningen.

51-åringen är uppvuxen i en mindre mellansvensk stad och beskriver barndomen som trygg och bra. I familjen fanns mamma, pappa och syskon. Samtidigt som skolan började flyttade han med familjen till en villa.

Mamman hemmafru

Mamman var då hemmafru och pappan jobbade med skogsarbete.

I skolan hade han lätt för att lära och beskriver sig själv som ett nyfiket barn. Han upplevde inga problem med mobbning och skolkade inte.

När han under 1970-talet lämnade grundskolan var det med 4,2 i genomsnittsbetyg. Ambitionen var att bli gymnastiklärare och därför blev det naturvetenskaplig linje på gymnasiet där han så småningom gick ut med 3,6 i medel.

Efter gymnasiet väntade militärtjänsten med en befattning som gruppchef inom pansarvärnet. Enligt vad han själv berättat i utredningen trivdes han mycket bra i lumpen. När militärtjänsten var klar gjorde han ett halvår i FN-tjänst.

Lärarvikariat

Då han kom hem till Sverige föreslog hans mamma, som då börjat arbeta inom skolan, att han skulle söka lärarvikariat. Det gjorde han och fortsatte som lärarvikare i två år för att sedan utbilda sig till ämneslärare i matematik, fysik och kemi inom högstadiet och gymnasiet. Han jobbade som ämneslärare fram till slutet av 1990-talet. Sedan väntade uppdragsutbildningar och därefter en heltidstjänst på Örebro Universitet.

I undersökningen beskrivs 51-åringen som väletablerad på arbetsmarknaden. Han har ett äktenskap bakom sig och fick i den relationen två barn. Sin nuvarande sambo flyttade han ihop med för ett par år sedan.

Idrottsintresset har alltid funnits där och inneburit att han även varit tränare inom olika sporter. I utredningen om 51-åringens liv framgår också att han tidigare är ostraffad, han förekommer inte i Rikspolisstyrelsens belastningsregister.

Väl orienterad

Den misstänkte beskrivs som en person som är väl orienterad och ger bra kontakt. Utredarna anser att han redogör spontant och utförligt för olika händelser i livet och har bra minne för datum och namn. Det påpekas också att han berättar om både framgångar och motgångar och på ett välavvägt sätt. Enligt utredningen beskriver han inte sig själv i vare sig sämre eller bättre dager.

Hansgrundstämning beskrivs som neutral, att hans ögon tårades vid några tillfällen under intervjuerna ser utredarna inte som något märkligt med tanke på den situation han befinner sig i.

Intakt förmåga

Förmågan att göra en korrekt verklighetsbedömning anses helt intakt. Några avsnitt i utredningen är sekretessbelagda. Utredarna rekommenderar också rättspsykiatrisk undersökning om mannen döms för styckmordet, eftersom det då kan finnas en allvarlig psykisk störning. En sådan undersökning ligger också till grund för om straffet ska bli fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Mer läsning

Annons