Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkte Örebrospionen häktad

Mannen som har gripits i Örebro misstänks för flyktingspionage. Han häktades i dag efter en timslång häktningsförhandling i Örebro tingsrätts säkerhetssal.

Annons

– Det handlar om grov olovlig underrättelseverksamhet i Örebro under ett års tid och det är flyktingspionage, säger kammaråklagare Ronnie Jacobsson vid Åklagarkammaren för Säkerhetsmål.

Mannen, som är i 40-årsåldern, bor i Örebro men är medborgare i Burundi. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för brottet. Han motsatte sig åklagarens häktningsbegäran. 

Dolde ansiktetHäktningsförhandlingen hölls, efter begäran av åklagaren, inom stängda dörrar. Försvarsadvokaten Magnus Arntell och den misstänkte hade inga invändningar mot stängda dörrar och tingsrätten beslutade att det skulle bli så. Det var bara de inledande minuterna som var offentliga, likaså avslutningen då häktningsbeslutet lämnades. På väg till rättssalen dolde mannen sitt ansikte med en tröja.

Vad är det mannen misstänks ha gjort?– Jag kan inte säga mera än att misstanken gäller flyktingspionage i Örebro från juni 2010 till maj 2011, säger åklagaren.

Den misstänkte greps i måndags morse och fördes till polishuset i Örebro där han anhölls efter åklagarbeslut.

Grov olovlig underrättelseverksamhet är en ovanlig rubricering.

Lagman Per Grevesmühl har lång erfarenhet som tingsdomare men säger att det är första gången han har ett mål med den rubriceringen.

Flera åhörare hade kommit till förhandlingen men alla fick inte plats eftersom säkerhetssalen har ett begränsat antal platser.

Mediaintresset efter gripandet i måndags är stort.

Åklagaren hade begärt och får under häktestiden rätt meddela restriktioner vilket innebär olika inskränkningar i den misstänktes kontakter med omvärlden.

Åtalet är planerat till 30 maj.

– Men den tiden kommer vi med största sannolikhet inte att kunna hålla. Förlängning av utredningstiden behövs säkert eftersom utredningsarbetet är omfattande, säger Ronnie Jacobsson.

I Örebro tingsrätt finns ett öppet mål där den häktade misstänks för olaga hot. Han är tidigare dömd för olaga hot, misshandel samt överträdelse av besöksförbud.

Mer läsning

Annons