Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjältbrandssmittat område saneras enligt speciell plan

Inga fler kor har blivit smittade av mjältbrand. Nu håller myndigheterna på att ta fram en saneringsplan för området med smittan. Bonden kan troligen inte släppa ut några kor på betesmarken i år.

Annons

Lena Hult på Jordbruksverkets avdelning för djurskydd och hälsa berättar att arbetet efter mjältbrandsutbrottet går som de har tänkt. Det är dock problematiskt för Hammar säteri, som måste hitta nytt bete till korna eftersom den mark där de döda korna betade och smittades är avspärrad.

Inga betande kor

– Vi tror väl inte att han ska kunna släppa ut korna där mer i år i alla fall. Vi får se vad som händer. Vi kommer i alla fall att utreda möjligheten att vaccinera de djur som ska gå där, säger hon.

Det är inte farligt för människor och avstängningarna för allmänheten kommer att tas bort så småningom.

– Det kommer att bli som det har varit, säger Lena Hult.

Korna har blivit smittade genom mjältbrandsgravar, där man för många år sedan begravde djur som dött i sjukdomen. Det finns många fler sådan gravar i landet.

– Ja, det finns massor. Problemet är att det är nästan ingen som har koll på var. Det pågår en inventering, säger Lena Hult.

Infektionsklinik

Statens veterinärmedicinska anstalt har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket efter att man obducerade en av de döda korna förra veckan. När mjältbrand misstänktes stängdes obduktionsanläggningen och personalen som befann sig i lokalerna fick uppsöka en infektionsklinik.

”Alla ytor i närheten av transporten och den väg kon tagit i anläggningen desinficerades med en lösning av Klorin och myrsyra. Lokaler där kon vistats är spärrade och provtagning kommer att utföras för att kontrollera effekten av desinficeringen”, står det i anmälan.

Mer läsning

Annons