Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjukstart i matematik

Arean på en triangel, volymen av en tub.Gabriel Ehn går igenom beräkningarna i en rasande fart. Det är sommarkurs i matematik på Karolinska skolan.

Annons
Mamma tipsade. Hanna Gerin (bakre raden) fick tips om kursen av sin mamma. Att några kompisar också skulle delta gjorde att Hanna satsade en vecka av sitt sommarlov på att sitta i skolbänken.

Uppgifterna blir svårare och tempot är mycket högre. För många elever som börjar gymnasiet blir matematiken en smärre chock.

Det råder Ikus sommarkurs i matematik bot på. Under en vecka får blivande gymnasieelever nosa på vad som väntar i första ring på mattelektionerna.

På Karolinska skolan har 60 elever från länet gått kursen den här veckan.

– De här kurserna är väldigt populära och vi hade kunnat ta in fler ändå, säger Gabriel Ehn som leder en av de fem grupperna.

Han och de andra lärarna är egentligen studenter som har kurserna som ett sommarjobb. Gabriel – som pluggar till civilekonom i Linköping – är med för andra året.

– Det här är så otroligt kul, säger han. Det känns bra att få dela med sig av något som jag tycker är väldigt intressant. Jag vill försöka förmedla att matte inte är svårt och krångligt.

Gabriel ler hela tiden när han står framme vid vita tavlan. Att han tycker att matte är kul går inte att ta miste på. Eleverna gillar det också.

– Det är jättebra, man får fräscha upp kunskaperna och lärarna är bra, säger Hanna Gerin om kursen.

– Det är intressant att få veta på vilken nivå gymnasie-matten ligger, förklarar Ali Inan El-Naggar. Man har hört så mycket om att den ska vara så svår.

Är den det då?

– Nej, det tycker jag inte. Nivån är bara lite högre än i grundskolan, säger Ali.

Å andra sidan har både han och Hanna lätt för matematik. Men båda tycker att dagarna kanske är lite väl långa, sex timmar.

– På eftermiddagarna sitter man och sneglar lite på klockan, erkänner Hanna.

– Det är svårt att hinna smälta allt, säger Ali.

Nöjda. ”Vi vet av våra utvärderingar att de här kurserna är bra. De flesta elever är nöjda, de tycker att det är roligt och de lär sig mycket”, berättar Gabriel Ehn.
Lätt. Ali Inan El-Nagger tycker inte att kursen var särskilt svår.

Mer läsning

Annons