Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobbare styr skolan i Glanshammar 

Mobbningen har ökat kraftigt på Glanshammars skola.
– Det är utan tvekan en förhärskande ordning som styr, säger Björn Johansson, forskare på Örebro universitet.

Annons
Vill sluta. Stina Eriksson, Lovisa Johansson-Sundman, och Amanda Andersson går i nian på Glanshammars skola.  – Flera skolkamrater har slutat och bytt skola. Jag skulle också ha gjort det om det inte varit så kort tid kvar, säger Amanda.

För ett par veckor sedan berättade NA om hoten som fick rektorn på Glanshammars skola, Anna Stålhök, att byta jobb.

– Att till och med rektorn blir hotad tyder på att man inte har kontroll över situationen, säger Björn Johansson.

Björn arbetar just nu med ett forskningsprojekt som handlar om mobbning i Örebroskolor. En av skolorna som forskarna tittat närmare på är Glanshammar.

– Det är en kultur på skolan som inte är den bästa. Det tycks vara vissa grupperingar som härskar fritt där ute, säger han.

Forskningen har visat att det förra året var drygt nio procent av eleverna på skolan som utsatts för någon form av kränkning. I år har siffran stigit till 16 procent.

– När skolan väl tar tag i situationen uppstår det en massa hot mot rektor och andra. Det skapar en hel del problem utåt. Det är en tillåtande kultur att bete sig hur som helst, medan det inte är tillåtande att faktiskt ta tag i problemen.

Tidigare rektorn Anna Stålhök vill inte kommentera situationen på skolan.

– Jag kommer inte att uttala mig mer om något som har med Glanshammar att göra. Det har jag lämnat bakom mig, säger hon.

Björn Johansson menar att skolan brutit mot kommunens policy .

– Problemet är hur skolan har skött det här. De har inte lyssnat på varken elever eller föräldrar. De har försökt sopa det under mattan i tron att det ska gå över av sig självt. De borde ha informerat uppåt och tagit tag i problemet på en gång, säger han.

Förra året var genomsnittet för mobbning på skolan lägre än för snittet i Örebro kommun. Färska siffror visar på att mobbningen har ökat och att skolan nu ligger över genomsnittet för kommunen.

Ledningen på Glanshammars skola säger sig inte veta vad detta kan bero på.

Hur länge har ni haft ett problem med mobbning på skolan?

– Jag vet inte om jag kan säga att det är ett problem direkt. Jobbat mot mobbning har man alltid gjort. Det finns det en trygghetsplan för. Sen är det klart att det ibland kanske blir fler elev-ärenden än annars. Men det tycker jag inte att vi har nu, säger Anna Lorenius, tillförordnad rektor.

Hur kommer det sig att forskare och elever ger en annan bild av skolan?

– Jag måste se till att få ta del av de där siffrorna. Det kan mycket väl vara så att det finns saker som man borde ta tag i. Visst, så kan det vara.

Har ni väntat för länge?

–Så kan det absolut vara och det får vi titta på. Ibland kanske man jobbar lite för länge innan man lyfter det i arbetslaget. Men det är en balansgång. Man måste ju ha något att ta till när det verkligen är allvar också.

EFTERLYSNING:

Har du egna efarenheter av mobbning? Hur hanterade skolan det? Mejla nyhetschefen [email protected] och berätta.

Mer läsning

Annons