Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobbarens brev: Hur ska han göra?

Ska mobbaren be om ursäkt som vuxen? Och hur i så fall? Vad tycker du?

Annons

NA har i ett par artiklar skrivit om mobbning. Många mobbade har hört av sig och berättat om sin skoltid. Men nu berättar också en mobbare om varför han gav sig på andra – och hur han tänker kring det i dag.

Här är hans brev:

”Jag var med största sannolikhet mobbare under mina skolår för cirka 30 år sedan. Jag är ytterst medveten om vad jag gjorde mot andra barn, främst under högstadiet, och jag vet inte hur jag på något bra vis ska kunna visa dem att jag skäms för vad jag gjorde och att jag helst skulle vilja ha det ogjort.

Anledningen till att jag mobbade berodde förmodligen på mitt obefintliga självförtroende som förföljde mig från unga år till 25-årsåldern. Det var helt enkelt ett sätt för mig att hävda mig. Kanske kan det bero på att jag själv blev retad i låg- och mellanstadiet? Det var inte mycket, men jag hade bland annat utstående öron och kallades för ”Dumbo” i omgångar. Var det kanske därför jag i nionde klass gick på och plågade killar i såväl nian, som de lägre klasserna?

Jag har åtskilliga gånger tänkt tanken att jag skall höra av mig. Det har dock stannat vid endast en tanke. Dels vet jag inte hur jag skall gå till väga, det vill säga om jag skall leta upp telefonnummer och ringa, eller leta upp vederbörande på sociala medier och den vägen be dem om ursäkt.

Den andra anledningen är värre och detta för att jag inte är säker på vilka jag skall kontakta. Jag trodde jag hade ganska bra koll på vilka jag hade betett mig som en idiot mot, ända till det var en klassåterförening och tre personer inte kom. Jag frågade en annan klasskamrat varför de tre inte dök upp, och hon svarade att: ”Nisse ville inte komma för att du var så taskig mot honom och då stannade de andra två hemma också för att vara solidariska med Nisse”.

Det kom som en chock för mig, för jag har inget minne av att jag var speciellt dum mot Nisse. Såvitt jag kan minnas så hade vi ett par sammandrabbningar i sjunde klass, men att det sedan dess var lugnt.

Detta gör att jag tvekar än mer för att kontakta någon, och detta för att om det visar sig att det finns fler människor som jag varit taskig mot (som jag inte minns) och sedan är det bara ett fåtal som jag ber om ursäkt, vad säger det då om mig? Att jag fortsätter min mobbning mot dem? Jag har dock kontaktat en person och bett vederbörande om ursäkt, vilket uppskattades.”

Hur tycker du att den före detta mobbaren ska agera? Svara genom att kommentera den här artiklen!

Mer läsning

Annons