Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördade student - får plugga vidare

Den 27-årige utbytesstudenten mördade en annan student i Brickebacken 2011. Året efter stängdes han från vidare studier vid Örebro universitet. Nu har han överklagat - och fått rätt.

Annons

Studenten överklagade beslutet från Högskolans avskiljandenämnd i somras. Han menade att det är en grundläggande mänsklig rättighet att få studera, att han inte varit våldsam varken före eller efter dådet och att ingen annan människa riskerar att skadas av att han studerar i anstaltsmiljön.

Nämnden anser att ett avgörande skäl för att bevilja 27-åringen att få studera är att han kommer att utvisas till sitt hemland efter avtjänat straff och att han därför inte kommer att ha några permissioner. Man beslutar därför att låta honom fortsätta sina statistikstudier på distans vid Örebro universitet.

27-åringen dömdes sommaren 2011 till 16 års fängelse efter att i slutet av mars med ett stort antal knivhugg ha mördat en jämnårig student i Brickebacken. 2012 beslutade Högskolans avskiljandenämnd att stänga av honom från studierna vid masterprogrammet i statistik.  

Mer läsning

Annons