Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördade studentens anhörigavill ha den häktade utlämnad

Den mördade utbytesstudentens familj vill att den misstänkte gärningsmannen ska utlämnas till Kina.
– Han kan inte dömas till döden i Sverige, men dödsstraff är precis vad vi vill ha för det han har gjort, säger en nära släkting till den kinesiska tidningen Shanghai daily.

Annons
Här mördades den 24-åriga utbytesstudenten från Shanghai i Kina.

Kvinnans föräldrar och tre nära släktingar har sökt visum för att resa till Sverige och hämta hem den hennes kropp. Enligt tidningen kommer deras visum att utfärdas inom några dagar. När de landar i Sverige kommer de att mötas på Arlanda av personal från Kinas ambassad. Personalen kommer också att hjälpa den drabbade familjen under vistelsen i Sverige.

Den mördade studentens moster hoppas få en chans att träffa den misstänkte mördaren i häktet.

– Jag vill träffa honom ansikte mot ansikte, stirra rakt in i hans ögon och fråga varför han var så brutal mot henne, säger hon till Shanghai daily.

Familjens möjligheter att få den misstänkte mannen utlämnad till Kina är dock inte stora.

– Det finns ett antal konventioner om utlämnande som både Sverige och Kina har skrivit under, men när det gäller mord finns inget sådant avtal, säger Håkan Friman, chef för Justitiedepartementets enhet för brottsmålsärenden och internationellt rättsligt samarbete.

Den 24-årige mannen som sitter häktad för mordet var klasskamrat med kvinnan på ett kinesiskt universitet så sent som 2009. De kom både till Örebro för att läsa en påbyggnadsutbildning på Örebro universitet.

Den 31 mars höggs den 24-åriga kvinnan ihjäl med flera knivhugg i brickebacken. Den häktade mannen har erkänt att det var han som dödade henne. Enligt flera olika källor ska motivet ha varit obesvarad kärlek.

Den häktade 24-åringens föräldrar beskriver gärningen som ”oförlåtlig”, skriver Shanghai Daily, och de säger att de kommer att ha svårt att möta sin son igen.

Åtal ska vara väckt senast den 28 april.

Mer läsning

Annons