Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morgonpromenadi skräp och snusk

Många örebroare irriteras över nedskräpningen i staden. Karin Wahlfridsson är en av dessa.
- Skärp er örebroare. Var rädd om den vackra stad vi bor i, säger hon.

Annons
Besviken och arg. Grundproblemet är alla som bara slänger skräp utan att tänka på att de förfular sin stad, säger Karin Wahlfridsson.BILD: LENNART LUNDKVIST

Uppgiven, och arg vandrar Karin Wahlfridsson med sin hund Elliot i centrum och ser en skräpig stad.Pizzakartonger, rester av gammal pasta, ölburkar, fimpar, tepåsar, hundbajspåsar och ett par glasögon är exempel på skräp som för dagen ligger kastat på gator, trottoarer och gräsmattor.

Karin är innerligt trött på nedskräpningen. Så innerligt trött på att invånarna i Örebro inte tycks ha något som helst ansvar.

En sopmaskin åker förbi och Karin suckar.

– I Örebro finns ingen som, i praktiken, har ett övergripande ansvar för att staden ska bli ren. Kommunen har ansvar för gatorna, fastighetsägarna för trottoarerna utanför sina hus och Parkförvaltningen för stadens parkområden, men det glappar. Det blir ändå inte fritt från skräp.

Karin har vid ett flertal tillfällen varit i kontakt med olika ansvariga på Örebro kommun och då fått svaret ”det där är inte mitt bord. Det har jag inte jag ansvaret för.”

– Det verkar som om ingen ansvarig inom kommunen vill ta tag i det här problemet, för att samarbetet mellan olika ansvariga ska kunna fungera, säger Karin.

När vi går från Klostergatan, vid Järntorget och bort mot Karl Johanstatyn tvingas vi kryssa mellan ett otal pizzakartonger, glassplitter, cigarettpaket, snusdosor och plastmuggar. Karin berättar att hon kring Järntorget mött flera personer som fått punka då de cyklat i glassplittret.

– En morgon var min 7-åriga dotter Jackie med mig och plockade upp jättemycket skräp. Jag har plockat skräp, bara för att jag blivit så arg då jag sett allt, men. Något måste hända. Tekniska förvaltningen och parkförvaltningen är bra på att snabbt tömma papperskorgar, men det är ändå skräpigt. Kommunen startade för något år sedan en kampanj som gick ut på att de som skräpar ned är grottmänniskor, men tror man att det kommer till en attitydförändring genom att sätta grottmänniskor på papperskorgarna, har man nog inte riktigt koll på verkligheten.

– En gång när jag plockade upp skräp så tittade en äldre dam på mig och hon verkade vara chockad över att jag som privatperson försökte rensa bland all skit.

Karin hoppas att någon, kanske kommunen, skulle kunna starta ett projekt, eventuellt för unga arbetslösa. De som ingick i projektet skulle kunna ta hand om ett eget ansvarsområde bland alla sopor som i dag är en del av stadsbilden.

Karin är synnerligen medveten om att kommunen inte alls kan lösa hela problemet med nedskräpningen.

Hos stadens invånare finns uppenbarligen en skrämmande nonchalans och en total brist på ansvar. Nonchalansen och ansvarslösheten finns, enligt Karin, inte bara bland ”ungdomar som festar”, utan också bland ett otal äldre. Tydliga bevis på bristen på vanligt sunt förnuft märks vintertid såväl som sommartid.

– Grundproblemet är att många örebroare inte tycks kunna tänka på att de har en mycket vacker stad att förvalta, inte tycks bry sig. De bara släpper ifrån sig det de har i händerna utan att leta på någon soptunna. Det är hemskt. Undrar hur det ser ut hemma hos dem?

Är då nedskräpningen ett olösligt problem i en så stor stad som Örebro? Nej, hävdar Karin som har besökt en stad som är betydligt större än Örebro.

– Nyligen var jag i New York och där var det rent på gatorna. Jag såg knappt inte en slängd cigarettfimp då jag vandrade över Manhattan. Så frågan är: Varför kan inte vi i Örebro hålla rent?

Besviken och arg. Grundproblemet är alla som bara slänger skräp utan att tänka på att de förfular sin stad, säger Karin Wahlfridsson.BILD: LENNART LUNDKVIST
På Öster. Inte bara i Centrum märks nedskräpningen. Bilden är tagen i Almby.BILD: ANDERS ERKMAN
Efter festen. I Stadsparken togs denna bild av Anders G Östlund.
På Väster. Bilden har Sam Pettersson mejlat. Han vill visa hur det ser ut i motionsspåret i Karlslund, stökigt och nedskräpat.
Fågelfrukost. Kajan hittar något att äta.BILD: LENNART LUNDKVIST
I centrum varje dag. I New York är det rent. Varför kan det inte vara rent i Örebro, också, frågar sig Karin Wahlfridsson.BILD: LENNART LUNDKVIST

Mer läsning

Annons