Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörkt på fredag - redan före lunch

På fredag mellan klockan 10 och 12 har du chansen att få se en solförmörkelse. Och gör det gärna på Våghustorget där föreningen Örebro astronomi kommer att finnas med teleskop som du kan få kika i.

Annons
Solen bakom månen. På fredag kommer Kjell Olauson i föreningen Örebro astronomi att finnas på Våghustorget med teleskop för att ge örebroare möjlighet att se solförmörkelsen.

– Det är ingen total solförmörkelse i Örebro men solen kommer att täckas av månen till omkring 85 procent, berättar Kjell Olauson i föreningen.

– Till lands är det bara på Färöarna som det är total solförmörkelse. Och dit har nördar från hela världen redan dragit. Hotellen där har under de här dagarna sedan länge varit fullbokade.

Men för att solförmörkelsen ska märkas i Örebro så måste det i alla fall vara hyfsat klart väder. Den kommer att börja runt klockan 9.50 och klockan 10.50 kommer solen att vara som mest täckt av månen.

– Är det molnigt och regnigt så kommer man nästan inte att märka av den. Och även om det är klart väder så kommer man bara tro att det är solen som gått i moln om man inte vet om att det är just en solförmörkelse.

– Men är det klart väder så tycker jag att man ska komma till oss för att titta. Det dröjer ju ända till 2039 innan det blir en liknande solförmörkelse.

Kjell Olauson varnar dock för att titta på solen genom en kikare.

– Man kan få svåra ögonskador väldigt snabbt. Så det ska man absolut inte göra.

Det dröjer ända till 2039 innan det blir en liknande solförmörkelse. Kjell Olauson

Mer läsning

Annons