Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moskén manar till fred och dialog

Nu berättar Örebro moské i Vivalla för första gången att de tar öppet avstånd från terrorgruppen IS.– Vi i ledningen för den här moskén tar starkt avstånd från IS, säger moskéns ordförande Jamal Lamhamdi.

Annons
NA pratar med Örebro Moske's ordförande Jamal Lamhamdi om deras syn på IS.

I Örebro moské finns stans största – och kanske en av Sveriges största – sunnimuslimska församlingar.

I dag samlas tusental muslimer vid moskén för att fira eid al-adha. Högtiden som avslutar vallfärden till Mecka.

NA träffar Jamal Lamhamdi, ordförande i Stiftelsen Örebro moské, några dagar innan den stora högtiden för att tala om IS och om den oro som finns för IS-rekrytering i Örebro.

– Alla sunnimuslimer, vad jag vet, tar starkt avstånd från alla slags tankar som de har där nere, säger Jamal.

IS, Islamiska staten, är terrorgruppen som med hot och våld vill upprätta en ny islamisk stat i Mellanöstern. Eller vad IS själva anser är en islamisk stat.

För ett år sedan reste tolv ungdomar från Örebro till krigets Syrien. Vad de gjorde där är oklart men samtliga återvände under vintern.

Moskén har gjort tydligt för de unga i församlingen att det är fel att åka till Syrien, berättar Jamal. Moskén samarbetar också med polisen, kommunen och föreningen Afrikas horn kring insatser riktade mot de tolv ungdomar som återvänt.

– Vi vill hjälpa samhället att göra sitt. De här ungdomarna som åkte hade tomhet i sina liv. Arbetslöshet och inget att göra, säger Jamal.

När de tolv ungdomarna försvann förra året blev några av deras föräldrar arga på moskén.

– Vi träffade föräldrarna sen och pratade. De sa att den första att skälla på är någon annan. När det händer något måste vi ha någon att skälla på, det tillhör människan. Man slappnar av när man säger att ”där är orsaken”.

Det fanns rykten om att moskén var inblandad i rekrytering av de här ungdomarna. Hur ser du på det?

– Vem som helst kan säga vad som helst. Folk vill skylla på andra. Men vi vaknade också den där morgonen och läste i tidningen och såg på tv att någon åkt och vi tänkte ”oj, det är ju han”.

Jamal säger att moskén inte har något att dölja. Att moskén är öppen. Att de bjuder in politiker och föreningar. Att de har studiebesök för den som vill.

– Vi har valt att leva här som svenska muslimer. Här lever man i fred, man har sitt hem och tar hand om sina barn, säger Jamal.

Är ni rädda att någon med extrema tankar ska ge sig på er när ni tar så här tydligt avstånd?

– Nej, man ska vara stark när det gäller den där sidan. Vi tillämpar bara det Koranen säger och profetens lära, och det är att det alltid råder fred, kärlek och dialog. Det är islam. Vi säger att det är vi som har rätt.

Läs också:

IS-oron breder ut sig i Örebro

Mer läsning

Annons