Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP vill se solcellspark i Örebro

Satsa på solel. Det tycker Miljöpartiet som i en motion vill att kommunen ska verka för att det byggs en solcellspark i Örebro.

Annons

I motionen pekar man på att det i Sala och Heby Kommuner har startats en solcellspark genom en ekonomisk förening som heter ”Solel i Sala Heby”, där det går att köpa andelar. Det ser man som ett bra exempel på hur det offentliga, företag och privatpersoner samarbetar för en hållbar utveckling. Det vill Miljöpartiet se i Örebro med.

– Vi vill ställa om samhället så att vi får fler fossilfria bränslen. Först måste man väl utreda, men i vill att man kommer till skott så snart som möjligt, säger kommunalrådet Fredrik Persson (MP).

I sitt svar skriver kommunstyrelsen att vindkraft är mer lönsamt än solel i dag, men att man ska följa den ekonomiska utvecklingen av solel. Från kommunen ska man ska även se om det går att få ett bättre pris för solel. I svaret står vidare att man ska pröva förslaget om solcellspark när de ekonomiska förutsättningarna är gynnsammare för solel, dock senast om två år.

– Vi förstår inte riktigt det där. För enligt de beräkningar som vi har sett från satsningen i Sala Heby så betalar det sig på några år. Det beror väl på, vill man inte kan man väl alltid hitta argument för att inte vilja, säger Fredrik Persson.

Han ser olika möjligheter att utnyttja solen. Dels genom solcellspaneler på taken till kommunala fastigheter, dels genom att bygga en hel solcellspark.

– Det finns många kommunala fastigheter som är stora. Taken på bandyhallen och på Conventum arena skulle vara ganska enkelt att börja med redan nu för där krävs inte så mycket utredning, medans en solcellspark behöver att vi tittar liter mer på var och hur, säger Fredrik Persson.

Motionen ska slutligen behandlas i kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons