Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mr White lämnas tillbaka

Polisen utreder i nuläget stölden av konstverket Måla din stad. Konsthallens chef Mats Nilsson säger att toleransnivån har passerats.

Annons

Polisen råkade av en slump åka förbi det saknade konstverket på Adolfsbergsvägen strax innan midnatt, menar Mats Nylén, informationsansvarig på polisen i Örebro län.

- Vi har hämtat en del information på bloggen, det kommer att användas som en del i utredningen. Polisen håller i nuläget på att leta eventuella spår på konstverket. Sedan kommer det att lämnas tillbaka till konsthallen inom några dagar.

Det är inget högprioriterat fall, andra saker som rån och överfall behöver prioriteras före, menar Mats Nylén.

- Brotten kan leda till allt ifrån böter till fängelse. Allt handlar om vilken form av bevisning man kan få fram från polisens sida. Om de som begått brottet är under 15 år är man inte straffmyndig, då kopplas sociala myndigheter in.

Hur mår Mr White i nuläget?

- Jag har inte pratat med honom eller sett honom så det kan jag inte svara på, säger Mats Nylén.

När NA når Mats Nilsson, chef för Örebro konsthall, på tisdagsförmiddagen är han ovetande om att polisen hittat det stulna konstverket.

- Det visste jag inte. Vi har gjort en formell anmälan och i så fall vore det bra om polisen kontaktar oss så att konstverket kan fraktas tillbaka till oss.

Han påpekar att det är konsthallen som ansvarar för konstnärernas verk och installationer.

- Statyerna är interaktiva och bidrar till kontakt och det har hänt en hel del under resans gång. Men konstverket var ordentligt fastsatt och det krävs verktyg för att få loss den. Då är det inte längre ett pojkstreck, när människor förstör konstverken då har vår toleransnivå passerats. Det är vi som ansvarar för konstverken under utställningen, inte konstnären.

Har ni på Konsthallen tagit kontakt med bloggens ägare?- Nej, vi vill att polisen sköter ärendet.

Bloggen där bilderna på Mr White fanns under gårdagen har enligt bloggaren själv "stängts ned" och bilderna har tagits bort.

Mer läsning

Annons