Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mubarak försvinner före valet i september"

Usama Mustafa Kamil är inte orolig. Han vet att det som händer i Egypten just nu måste ske.
– Jag har en optimistisk bild av hur detta kommer att sluta.

Annons
Usama Mustafa Kamil har sina rötter i Egypten och följer utvecklingen noga.

Usama är 21 år, hör hemma i Örebro, och läser till läkare på Linköpings universitet. Med rötterna i Egypten har det inte varit lätt att fokusera på studierna under de senaste veckorna.

– Jag har svårt att slita mig från nyhetssändningarna. Hade gärna deltagit i processen, men då det inte är möjligt försöker jag bidra genom att vara aktiv på facebook. Jag skriver väldigt mycket där.

Usama Mustafa Kamil har hela sin släkt och ett stort antal vänner i Egypten. Många av dem har varit med att skapa det som Usama kallar för en revolution. Han beskriver den triumferande känslan av hur ungdomarna via sina datorer lyckats hitta ett helt nytt sätt att protestera – genom de sociala medierna:

– Varje egyptier har blivit en reporter, och Mubarak och hans regim kan inte ta till sina klassiska försvarsmetoder av våld och tortyr. Det känns så häftigt!

För Usama skulle president Mubaraks avgång ha känts som en vinst, men skulle endast ha varit ett steg på vägen. Han poängterar att slutmålet måste vara att få bort hela den nuvarande regimen.

– I teorin är det nog värre om vicepresident Suleiman tar över. Mubarak är åtminstone gammal, och har sviktande hälsa. Redan i dag ligger Suleiman bakom en del av politiken, men som bakgrundsfigur.

Usama ser i stället armén som den viktiga nyckeln, och han hoppas mycket på det uttalande som kom i går.

– Tidigare har armén inte visat någon klar linje om vilken sida de står på, men i går sa man för första gången att man är på folkets sida. Och om det visar sig stämma kan det nog bli så att regimen faller.

Han tog uppgiften om presidentens eventuella avgång med ro – trodde nog inte att det skulle ske. Än.

– Men jag tror absolut att han försvinner före valet i september. Folket är på rätt väg, och att man nu utlyst jättestrejker är ännu ett steg i rätt riktning. Jag tror att invånarna är beredda att vinna den här kampen.

Han berättar om mer än 30 års skräckvälde. Om hur folket inte kunnat tycka illa om regimen öppet – förrän nu.– Alla som vågat ifrågasätta har fängslats, torterats, och behandlats väldigt illa. Av just den anledningen bor min familj i Sverige. Precis som de flesta andra egyptier som valt att att lämna sitt land.

Senaste gången Usama Mustafa Kamil besökte Egypten var i somras. Redan då förstod han att något rejält var nödvändigt att hända.

– Jag såg hur otroligt fattiga människorna var, hur man tvingades arbeta fjorton timmar per dag för att ha råd att leva.

Han minns hantverkarna han mötte. Som bara hade råd med ett mål mat om dagen, och valde att äta på lunchen.

– Till frukost drack de te, utblandat med massor av socker för att orka. För dem var det vardag, men för mig var det hemskt att se.

Trots allt tror Usama på en ljus framtid, även i andra länder.

– Att det egyptiska folket kräver en ändring inspirerar. Antingen genom att folket vågar protestera, men också genom att de vid makten vill förebygga uppror.

Han tar Jordanien som exempel, där nyligen regeringen byttes ut. Och Jemen –  där presidenten sagt att han inte ska ställa upp i nästa val.

Nä, Usama Mustafa Kamil är inte orolig.

– Bollen är i rullning, och den kommer inte att stanna.

Mer läsning

Annons