Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musiken måste sänkaspå Örebros uteserveringar

Uteserveringarna ska inte få ha så hög musik att den stör omgivningen. Där ska bara få finnas bakgrundsmusik med en nivå som inte stör ett vanligt samtal.

Annons

Örebro kommuns miljönämnd har beslutat införa det som en ny regel.

– Bakgrundsmusik, som hissmusik ungefär, kan vi tillåta, säger Erik Johansson (FP), ordförande i miljönämnden.

– Men ett par uteserveringar i Örebro har haft en väldigt hög ljudnivå, i somras hade de till och med discjockeys minst en eller ett par kvällar varje vecka. Det kan inte fortsätta.

Erik Johansson pekar ut Ritz och Satin som krogar med så pass hög musik utomhus.

Tidigare har ljud inifrån Ritz och Satin mätts, ljudnivån har orsakat krogarna stora viten. Ärendet om ljud på uteserveringarna är nytt.

– Krogarna har fått många klagomål, men eftersom Örebro kommun inte har haft regler för ljud på uteserveringarna har det varit svårt att göra något åt den delen, säger Erik Johansson.

– I tidigare regler står det att musik får finnas – men i våra vildaste fantasier kunde vi inte tro att det skulle bli discjockeys.

Att mäta ljudnivån utomhus kan vara svårt, ljudkällorna i omgivningen är många.

– Därför är Uppsala kommun vår förebild, där finns regeln att ljuden inte ska störa ett normalt samtal, säger Erik Johansson.

Vad säger du till dem som tycker att ni förstör för uteserveringarna?

– Eftersom omgivningen blir störd måste ljudet sänkas. Och hur roligt är det att sitta och äta i en sådan ljudnivå, frågar Erik Johansson.

– Den som vill ha högre musik på uteserveringen kan ansöka om det, fortsätter han.

Mer läsning

Annons