Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mutmisstänkta män fickhårddiskar beslagtagna

Åsa Bellander är en av få lunchgäster i kafeterian i Stadsbyggnadshus 2. Pajen och salladen smakar helt okej, men huvudet känns tungt.

Annons

Den senaste förkylningen har inte gått ur kroppen än. Hon ser fram emot julledigheten. Äntligen. Tio dagar utan jobbmobil och mejl.

Hösten har varit intensiv, minst sagt. I oktober polisanmälde Åsa Bellander två medarbetare för misstankar om mutbrott och nyligen kallades hon till polisförhör. I samma veva beslagtogs de misstänkta männens hårddiskar.

Började i maj

Men det började redan i maj. När frågorna från två envisa NA-reportrar började dimpa ner i mejlkorgen där hon satt, knappt inflyttad i sitt nya rum, var hon inte alls beredd. Frågorna handlade om hur kontrollen av fakturor på KFÖ gick till och om bristen på ordentliga underlag i en verksamhet som hanterar miljontals kronor varje år.

– Jag upplevde att jag försökte svara på frågorna så gott jag kunde, men ändå inte blev trodd eftersom de aldrig tog slut. Det var en ny erfarenhet för mig.

Sedan dess har Åsa Bellander haft många krismöten med sina 148 medarbetare, om resultatet av NA:s granskning.

– Alla har förstås inte varit förtjusta i NA:s sätt att granska. Men som en av mina medarbetare sa: ”jag vill absolut inte vill leva i ett samhälle utan granskande journalistik”. Jag håller med och kan bara konstatera att granskningen har behövts. De brister den har visat är allvarliga. Nu har vi börjat åtgärda dem.

God nattsömn

Hon är tacksam för sin goda nattsömn, men det finns undantag. Som natten innan hon skulle stänga av de två mutmisstänkta från sina jobb. I huvudet gick Åsa Bellander igenom vad hon skulle säga: ”Jag förstår om ni blir förbannade på mig. Det är okej. Det här handlar inte om mig som person, utan om vad jag måste göra i min roll som chef”.

– Det samtalet var det svåraste under hela den här resan. Det vore skillnad om jag visste vad som hade hänt, men det vet jag ju fortfarande inte. Jag vet bara vad vi måste göra som arbetsgivare när vi får den här typen av uppgifter. Samtidigt som vi inte får döma någon på förhand.

Hon såg till att det formella flöt. Att männen hade en facklig representant, att de fick juridiskt stöd och samtalsstöd. För ett par veckor sedan återgick de två männen i tjänst med nya arbetsuppgifter, efter en och en halv månads avstängning. Nu hoppas Åsa Bellander att polisutredningen ska leda till en klar slutsats. Åtal och fällande dom – eller ett tydligt frikännande.

Mitt emellan värst

– Min största farhåga är något mitt emellan, att misstankarna alltid kommer att finnas kvar fast brott inte kan bevisas.

Det tog tid innan hon definierade NA:s granskning som en kris för KFÖ och agerade därefter.

– Jag är trygg i vad jag kan och inte kan men har också känt mig väldigt otillräcklig. Utan samarbetet med vår nämndordförande Hannah Ljung vet jag inte om jag hade orkat.

Att förre KFÖ-chefen Mats Brantsberg så länge vägrade uttala sig för media gjorde det förstås inte lättare. Det var trots allt han som hade ansvarat för den verksamhet Åsa Bellander nu tvingades stå till svars för. Det var han som tog emot de första mutmisstankarna långt innan hon tog över rodret. Åsa Bellander säger diplomatiskt att hon själv hade agerat annorlunda, både före och efter NA:s granskning.

– Jag säger inte mer, det får räcka så.

Ny som chef

Att hon var så ny som KFÖ-chef när det brände till har varit på gott och ont.

– Jag kunde knappast beskyllas för jäv utan förhålla mig ganska objektiv och behålla ett nödvändigt utifrånperspektiv. Det svåra var att inte kunna historien.

Det var ett samtal med NA som ledde till att Åsa Bellander redan nästa dag polisanmälde de två medarbetarna.

– Först då fick jag klart för mig att NA fått betydligt mer konkreta tips än vi. Då var jag tvungen att polisanmäla. Sådana uppgifter måste prövas.

Tydlig och rak. Så beskriver Åsa Bellander sig själv och så tror hon också att medarbetarna upplever henne.

– Förhoppningsvis med tillägget att jag bryr mig väldigt mycket om dem. Men den sidan är kanske inte så lätt att se om man inte känner mig.

Rakt budskap

Tydligheten har inneburit ett rakt budskap till alla i ledningsgruppen: ”Om du känner till några lik i garderoben ska jag stötta dig så gott jag kan, bara du berättar. Om du vet och ändå inte berättar kan du inte räkna med mitt stöd i efter hand. Så vet du det”.

– Ser jag saker som är fel vill jag göra något åt dem. Den värderingsgrunden har jag med mig hemifrån. Jag brukar lite skämtsamt säga att jag är fallen efter bönder; självständiga, orädda individer som är vana vid att fatta egna beslut.

Det har varit många hängande huvuden på KFÖ.Redan före NA:s granskning var förtroendet för KFÖ naggat i kanten, det visste Åsa Bellander. Kunderna, bland annat skolor och äldreboenden som vill få sina lokaler rustade, var inte nöjda med bemötandet de fick. Nu jobbar hon på att vända trenden och gjuta mod i personalen. Med nyhetsbrev, peppande mejl och omtanke i det lilla. Som att ordna gemensam grötfrukost.

Väldigt stolt

– Jag är väldigt stolt över vad mina medarbetare har presterat under den här tiden. De flesta har inte varit i närheten av att ha gjort något fel och då har det förstås känts tungt att jobba här. Men nu finns det ett jäklar anamma som lovar gott.

Den interna granskningen av KFÖ inleds efter årsskiftet. Stickprovsundersökningar ska göras av ett 30-tal personer. Etikprojekt ska drivas. Fakturahanteringen ska förbättras med hjälp av en ny chef för fastighetsverksamheten och två nya administratörer.

– Politikerna i nämnden vill ha konkreta resultat, inte en rapport som blir en hyllvärmare. Så, förstår jag det, har man upplevt det arbete som gjorts tidigare.

En muta kan vara så mycket mer än en bunt sedlar, det har de KFÖ-anställda lärt sig nu. ”Otillbörliga förmåner” har blivit ett nytt, väl spritt begrepp.

– Jag hoppas att hela kommunen drar lärdom av KFÖ och inte ser oss som en isolerad företeelse.

Tiotimmarsdagar

Tio timmars arbetsdag är fortfarande mer rutin än undantag. Men nu jobbar Åsa Bellander i alla fall inte varje helg längre, det är barnen glada för. I år blir det en lugn jul hemma, för att spara tid har hon näthandlat julklappar. Kopplar av gör hon med hjälp av engelska inredningstidningar och deckare, och inför det nya arbetsåret önskar hon sig tre saker: Ett städat skrivbord, arbetsro och förnyat förtroende för KFÖ.

– Vi har redan en bättre fakturagranskning. Vi kan inte garantera att medvetet fusk aldrig kommer att förekomma på KFÖ, men ska i alla fall se till att det blir väldigt svårt om någon skulle vilja försöka.

Mer läsning

Annons