Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket av ätbar mat slängs

Skadligt eller inte. Det råder delade meningar kring om containermaten är ätbar. Vi rekommenderar ingen att äta mat från en container, säger Helena Aronsson enhetschef på miljökontoret.

Annons

Butikerna slänger 39 000 ton matavfall varje år enligt siffror från Naturvårdsverket. Även om det är en stor mängd tycker inte Helena Aronsson att lösningen på problemet är att äta mat ur butikernas containrar.

-Det kan finnas många risker med att äta mat som butiken slängt, säger hon.

Hon förklarar att det kan förekomma glassplitter i containermaten, Men även skadedjur och kemikalier, så som tvättmedel, kan skada. Det finns även risker som man inte ser. På en kylvara som förvaras varmt växer bakterier. Helena Aronsson förklarar att det även är viktigt att undivka mögel.

-Om en brödbit är möglig ska man inte äta någon bit som legat i samma påse. Allt mögel är inte synligt, säger hon.-

-Du kan äta maten och må bra men du kan också äta maten och bli sjuk.

Inte så stora risker

Åsa Stenmark från Svenska Miljöinstitutet menar att riskerna inte är så stora.

-Mycket mat slängs fast den är ätbar, säger hon, och förklarar att det finns mat som inte blir dålig.

-Torrvaror och flaskvatten går aldrig ut och det som inte smakar illa eller ser dåligt ut kan man äta, säger hon.

Hon är kritisk mot att det slängs så mycket mat.

-Butikerna vill ha ett brett sortiment med exempelvis en hel uppsjö av olika bröd. De slänger maten innan bäst-före-datumet passerat för att kunden vill ha det fräscht, säger hon.

Säkerhet

Hon förklarar att producenten själv är ansvarig för det bäst-före-datum som står på produkten och sätter i många fall ett kortare datum än vad produkten är hållbar.

Helena Aronsson menar att märkningen är en säkerhet.

-Bäst-före-datumet är tillverkarens garanti till konsumenten. Om datumet passerat, är det upp till konsumenten själv att välja att äta produkten.

- I slutändan är det är upp till var och en att bestämma vad man vill stoppa i sin mun, men mat som är slängd är inte till för att förtäras, säger hon.

Mer läsning

Annons