Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket musik på programmet

Prick klockan 16 börjar riksdagens jubileumshögtid i Nikolaikyrkan. Det är ju kyrkan som är själva platsen för händelserna som ägde rum i Örebro den 21 augusti 1810. Här utsåg riksdagen prinsen av Pontecorvo, fältmarskalken Jean Baptiste Bernadotte till tronarvinge.

Annons

Kungafamiljen med följe kommer att anlända till kyrkan kl 16 och först en timme och en kvart senare, kl 17.15. släpps de ut för kortege till Järntorget.

FörhandsinformationNA ringde upp organisten Karl Magnus Jansson som själv ska spela under arrangemanget och fick en liten förhandsgenomgång av programmet.

– Det kommer att bli mycket musik, två av kyrkans egna körer framför olika verk. S:t Nicolai Motettkör kommer att sjunga En sommarafton av Adolf Fredrik Lindblad och psalmen Härlig är jorden. Damkören Corona framför ett nykomponerat stycke som heter Tiden har gått, som efterhand kommer att övergå i en psalm som heter Må din väg gå dig till mötes. Det är Katarina Högberg-Jansson som skrivit den nykomponerade musiken och Jenny Holmberg som gjort texten, som kören även framför på teckenspråk, berättar Karl Magnus.

– Längst fram i kyrkan kommer Svenska Kammarorkestern, Örebro att sitta. De är förstärkta med solisten Nina Stemme och kommer att presentera verk av Berlioz, Schumann och Kraus, bland andra. Dirigent är Thomas Dausgaard.

– Förutom musiken så är det tre talare, riksdagens talman Per Westerberg, landshövding Rose-Marie Frebran och ärkebiskop Anders Wejryd.

Det kommer att bli väldigt trångt i kyrkan?– Ja, verkligen. De inbjudna gästerna är 300 och sedan tillkommer runt 130, musiker, sångare och kyrkans personal.

Har det fejats något extra i kyrkan inför jubiléet?– Nej, inte något speciellt.

Vilken ingång kommer att användas?– Det blir den södra ingången, den som vätter mot Nikolaigatan. Hela området runt kyrkan kommer att vara avspärrat av säkerhetsskäl under evenemanget.

Hur känns det?– Det är jätteroligt!

Mer läsning

Annons