Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mystisk groddöd upptäckt i skogen

En otäck stank och massor med döda djur. Promenaden till dammen i Varbergaskogen blev allt annat än mysig för Susanna Hiltunen och hennes fem barn.– Vi skulle kolla på grodor, men det här var jätteäckligt, säger Susanna.

Annons

Det var i lördags som Susanna tog med sig sina fem barn, alla mellan tre och 14 år gamla, till den vanligtvis så idylliska dammen i naturreservatet Varbergaskogen för att titta på grodor. Synen de möttes av var i stället massor med döda djur både på land och i vattnet. Någon eller några hade också samlat ihop en mindre hög med döda grodor alldeles intill ett av fikaborden.

Uppsvälda

– Grodorna var uppsvällda och det luktade riktigt illa, säger sonen Christopher, som tillsammans med Susanna i går visade upp platsen för NA-reporter och fotograf.

När vi tar ett varv visar det sig att det ligger döda grodor utspridda runt hela dammen och här och där flyter de i vattnet. På platsen där någon samlat ihop en hög med djur luktar det fortfarande illa.

– Men det var värre när vi var här i lördags. Då var de mer uppsvällda och det luktade mer, säger Christopher.

"En gåta"

Vad som orsakat groddöden är en gåta för Susanna och Christoffer, men de har svårt att tro att den har en naturlig förklaring.

– Vi undrar vad det beror på. Det känns som att det är för många djur för att det ska vara vädrets fel. Det här är nog inte riktigt som det ska, funderar Susanna.

Samtidigt oroar hon sig för om och i så fall på vilket sätt det kan vara skadligt för små barn att leka bland en massa döda grodor.

– De började leka vid vattnet innan vi såg de döda djuren så de fick skrubba sig ordentligt när vi kom hem, säger hon.

Här slog groddöden till.

Varbergaskogen

Varbergaskogen är sedan 2009 ett naturreservat. Det är till för att barn exempelvis ska kunna samla växter och småkryp, samt lära sig mer om skogens alla invånare.

Skogen sköts för att skapa mycket upplevelser, den ljusa björkskogen, trollskogen, gläntan och pelarsalen av stora tallar.

Reservatet är tre hektar stort och har både elljusspår och flera andra promenadstråk.

Inom en kilometer från reservatet bor omkring 20 000 personer.

Källa: www.orebro.se

Mer läsning

Annons