Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA 29/2: Blygsam kritik trots IT-fiasko

Örebrolandstinget bytte IT-leverantör. Det nya systemet har kostat omkring 6,5 miljoner första året. Införandet har varit så omfattande att det redan i våras varnades för att det kunde påverka USÖ:s resultat förra året. Men kritiken är svag.

Annons
Vill inte döma. Eva Straumits, ordförande för de landstingsanstälda i facket Vision, före detta SKTF är återhållsam i sina kommentarer.Hon konstaterar att det är lätt att vara efterklok.

Tjänstemannfacket Vision ställer sig bakom personaldirektör Maria Åkesson, även om det är deras medlemmar som drabbats av merarbete och övertid i spåren av den misslyckade IT-upphandlingen av personaladministrativt system. Även läkarna är återhållsamma.

– Generellt sett behöver vi nog se över hur upphandlingarna fungerar eftersom IT-systemen är en del av vår vardag som vi är väldigt beroende av, säger Louise Bohr, lokal ordförande för Läkarförbundet.

Lätt vara efterklokEwa Straumits, ordförande för de landstingsanställda anslutna till fackförbundet Vision, tidigare SKTF.

– Det har varit en oerhörd tuff process där det är lätt att vara efterklok och jag tycker inte att man ska hänga ut någon i det här. Man kanske borde ha bromsat tidigare, men vad hade hänt då? Det vet vi inte, säger Ewa Straumits och påminner om bakgrunden.

– Vi hade ett gammalt omodernt system, PA2 som var helt uttjänt och knappt gick att hålla i gång. För att garantera att vi skulle få lön krävdes och gjordes en ny upphandling helt enligt regelverket.

– Sedan visade det sig att Agressos system inte gick få ordning på, det höll inte vad som var utlovat och Landstinget beslöt att backa och köpa in ett helt nytt system.

Bättre utbildning– Ska jag har några synpunkter över huvudtaget så anser jag att vi kunde ha fått en bättre utbildning, framför allt våra chefer som jag vet på många håll hade det tufft vid införandet av det nya systemet Heroma. Det är många som fått slita hårt i organisationen för att få systemet att fungera på bästa sätt säger Ewa Straumits. Den personal som arbetat med införandet av Heroma har gjort ett fantastiskt arbete poängterar hon.

– Hon säger också att det som nu hänt i landstinget sker överallt i alla organisationer, även inom privata företag och kommunala verksamheter.

– Även om 11 miljoner kronor utslaget på omkring 3 år är mycket pengar så ska vi komma ihåg att Landstinget är en stor organisation där omsättningen är 8,1 miljarder på ett år, säger hon.

Mer läsning

Annons