Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA avslöjar: Fritze förlorare i Ivo-beslut

NA kan avslöja att Ivo avslutat Jimi Fritze-fallet. Helt utan kritik mot Sahlgrenska sjukhuset.

Annons
I tre års tid har NA:s fotograf Håkan Risberg och reporter Johan Arvidsson följt strokedrabbade örebroaren Jimi Fritze, som fick höra sin egen dödsdom av läkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Här kan du läsa NA:s digitala long read om örebroaren Jimi Fritze som drabbades av en allvarlig stroke sommaren 2012 och höll på att dö.

Från sjukhussängen på Sahlgrenska i Göteborg fick Fritze höra sin egen dödsdom och hur läkarna pratade med Jimis anhöriga om organdonation. Men Jimi överlevde mot alla odds och anmälde sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Ett år efter anmälan fick han på fredagen hem beslutsunderlaget med posten.

– Det blev en stor besvikelse för mig, men förstärker tyvärr bara bilden som jag har av sjukvården i Sverige. Ivo följde Sahlgrenskas väg och skyddar sjukhuset, säger Fritze till NA.

På vilket sätt skyddar Ivo Sahlgrenska?

– Det är politik, fallet avslutas utan kritik mot sjukhuset – med en luddig önskan om att det inte ska upprepas igen. Men vem stämmer av det? Sahlgrenska måste vara väldigt nöjt med det beslutet och att den skyldige läkaren som tog upp organdonation med min familj slipper undan helt.

– Dessutom blir jag ännu mer upprörd när det i Ivos beslut står att det var en kommunikationsmiss som gjorde att kortisonet fördröjdes med 18 timmar, när det i själva verket var en läkare som glömde skriva upp det och min före detta sambo låg på och påpekade detta.

Kommer du att försöka överklaga beslutet?

– Det finns en möjlighet, men varför ska jag göra det när de redan har bestämt sig?

Hur ser sommaren ut?

– Jag hoppas komma i väg en månad till Teneriffa, till ett rehabcenter. Jag kommer åka, sedan är det inte exakt när det blir av.

Mer läsning

Annons