Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA avslöjar: Här kan nya Ikea byggas 

Arbetet med Ikeas flytt till norra Marieberg går vidare, men det har i elfte timman dykt upp en alternativ tomt.
Ett läge i södra Marieberg som har presenterats för möbeljätten.

Annons
Här, mitt emellan Mariebergs köpcentrum och nuvarande Ikea-byggnaden, kan kommunen tänka sig att det nya Ikea ska byggas. Vad tycker du om idén? Diskutera!

- Vi är överens med Ikea sedan länge om den norra placeringen. Den detaljplanen rullar på. Sedan ska vi så småningom sälja mark. Men fastighetsägare i södra Marieberg är oroliga., och en ny möjlighet öppnades när Ford-tomten fanns till försäljning, säger kommunalrådet Björn Sundin (S).

- Det här uppstod i maj förra året. Sedan har fastighetsägarna gått in i ett väldigt aktiv arbete med kommunen hur vi kan förändra förutsättningarna för att få ihop Marieberg och stärka södra Marieberg, säger kommunalrådet Lennart Bondeson (KD)

Tillsammans med två

fastighetsägare äger Örebro kommun Ford-fastigheten genom ett utvecklingsbolag. Skogpartiet på andra sidan riksvägen ägs enbart av kommunen.

- Vi har startat ett arbete för en ny detaljplan för området. Det vi tänker att nu är att det finns en möjlighet att göra något av hela ytan, säger Björn Sundin.

Planen är samtidigt att stänga riksvägen genom Marieberg och leda om trafiken genom den ny trafikplats som ska byggas norrut. Det ger utrymme och man skulle slippa mycket tung trafik genom området.

- Riksvägar får man inte flytta på hur som helst. Men Trafikverket har varit positiva, säger Björn Sundin.

Han menar att området som skulle skapas är tillräckligt för ett Ikea-varuhus med parkeringar.

Det är väldigt mycket mark. Sedan måste det bli en del justeringar inne området. Man se till att gatorna fungerar, säger Björn.

Både fastighetsägare och kommunen har varit i kontakt med Ikea om den nya möjligheten till placering av varuhuset.

- Vi har diskuterat det här med Ikea. De säger väl egentligen som de alltid har sagt att de utreder de alternativ som kommuner ber dem utreda. Sedan är det deras sak att fatta beslut, säger Björn Sundin.

- Jag tycker att de har varit väldigt lyhörda i diskussionerna, säger Lennart Bondeson, och fortsätter:

- Alla är positiva och Ikea är positiva till det här. Annars skulle de inte ha väntat så länge. Men ytterst är det Ikea som ska ge signalen till oss om det blir södra eller norra Marieberg.

Ikea bekräftar planerna på att eventuellt bygga på den nya platsen. 

- Det stämmer att vi har en pågående dialog där vi parallellutreder ett läge till i Marieberg. Det är det läge som ni beskriver, men utredning och detaljplanearbetet pågår ju samtidigt för det andra läget i norra Marieberg och vi fortsätter vårt arbete med den placeringen, säger Sara Paulsson, pressansvarig på Ikea Sverige AB. 

Vad säger ni om det nya läget?

Det håller vi på och tittar på och utreder. Därför är det för tidigt att säga någonting, säger Sara Paulsson.

Vad tycker du om planerna? Lämna gärna en kommentar!

Mer läsning

Annons