Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-borgen kan bli hotell

NA-borgen kan bli hotell.
Just nu förs en diskussion med Elite hotell.
Men frågan är om NA måste ta ner skylten för det?

Annons
Vad vill du ska hända med NA-borgen framöver?

I november lämnar Nerikes Allehanda sina lokaler i borgen vid Svartån. Efter snart 80 år flyttar nu tidningshuset i stället till SCB. Men frågan är vad som ska hända med det anrika gamla huset.

Husherren AB äger fastigheten och just nu förs diskussioner med Elite hotell som också har Stora hotellet i Örebro.

– Vi har haft lösa diskussioner men vi är långt ifrån något beslut, säger hotelldirektör Håkan Bergström.

Men det är något ni kan tänka er?– Ja, absolut. Det är ett fantastiskt vackert gammalt hus. Fastighetsägaren tittar nu på om det går att genomföra. Men det kan bli för dyrt att bygga om, säger Håkan Bergström.

NA-borgen, som byggdes i början av 1890-talet, är kulturminnesmärkt och hamnar i samma klass som Slottet och Örebro teater vad gäller högt kulturhistoriskt värde. Det gör att inget får ändras på huset. Nu, när Nerikes Allehanda lämnar borgen, har frågan om vad som händer med företagets skyltar kommit upp. Frågan är om de egentligen får flyttas. På Örebro kommun tittar man just nu på det.

– Det finns skyltar som har ett kulturhistoriskt värde på grund av sitt läge och som är en del av stadsbilden. Man kan ta Stomatol-skylten i Stockholm som ett exempel, säger stadsantikvarie Eva Fransson.

– Det finns inget formellt beslut om skyltarna ska vara kvar på NA-borgen eller inte utan det här är något vi får diskutera.

Mer läsning

Annons