Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-granskning leddefram till ny mutpolicy

Nu har Örebro kommun tagit fram en policy om mutor och bestickning.

Annons

Där står till exempel att kommunanställda alltid ska tacka nej till att bli bjuden på mat av en leverantör, om det inte är en vanlig arbetslunch i samband med jobbet. Att bli bjuden på alkohol är aldrig okej.

NA har i flera artiklar granskat kommunens fastighetsavdelning KFÖ. Vi avslöjade flera brister och uppgifter från NA ledde senare till att två anställda på KFÖ polisanmäldes misstänkta för mutbrott.

Alla ska veta

Kommunledningen bestämde sig därför för att ta fram en policy mot mutor och bestickning för att alla anställda skulle veta vad som gäller. Nu finns en sådan policy klar.

I policyn står bland annat att kommunen alltid ska bekosta resor som innebär övernattning. Kommunanställda ska tacka nej till gåvor från utomstående, men mindre varuprover, enklare prydnadsföremål och minnesgåvor kan vara okej.

Viktigt vara försiktig

Det är viktigt att vara försiktig om kommunanställda bygger om hemma så att de inte får rabatter på priset som kan uppfattas som en muta. Kommunanställda ska alltid tacka nej till att få låna sportstuga, segelbåt eller liknande till ett billigare pris eller att vara med i golftävlingar som är gratis.

”Misstänker du som anställd att någon inom kommunen är utsatt för/tackar ja till muta, ska du anmäla detta till närmaste chef eller dennes chef”, står det i den nya policyn som politikerna beslutar om den 14 december.

Mer läsning

Annons