Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-reporter avslöjade Sjöbergs mörka kapitel

Patrik Sjöberg gömde sin mörka hemlighet in i det längsta även för Markus Lutteman. Författaren från Örebro blev chockad när höjdhoppsstjärnan berättade om sexövergreppen som slår ner som en nyhetsbomb.

Annons
Författaren och NA-reportern Markus Lutteman har skrivit boken som avslöjar Patrik Sjöbergs tragiska hemlighet.

– Det viktigaste den här gången var att Patrik blev nöjd. Jag har bara varit hans redskap, säger Lutteman som till vardags arbetar på Nerikes Allehanda.

Det dröjde in i det sista innan Markus Lutteman bestämde sig för att skriva Patrik Sjöbergs aktuella självbiografi ”Det du inte såg”.

Orsakerna var flera. Men egentligen bara en riktigt anmärkningsvärd.

Höjdhoppslegendaren väntade nämligen in i det sista innan han avslöjade bokens mörkaste kapitel.

– Jag hade tidigare bestämt mig för att inte jobba med kändisar. Patrik har dels varit uttjatad, folk har redan en klar bild av honom och dessutom finns det redan en bok skriven om honom från 1994. Samtidigt lockade det att jobba med motbilden. Nu har han kunnat se tillbaka på karriären med distans. Många kommer nog att se på Patrik Sjöberg med ett nytt synsätt nu när den här boken kommer ut.

Vad tänkte du när du fick reda på de känsliga detaljerna?– Klart att jag också blev rejält chockad. Jag hade kanske trott att det skulle handla om något knarkrelaterat i stället. När jag kollade in ett Öis-forum på nätet var det över hundra kommentarer som hyllade Viljo och då förstod jag vilken ikon han verkligen var. När jag sedan träffade Christian Thomassen, som är en lugn och sansad kille, som bekräftade Patriks historier fick jag ännu mer klart för mig hur Viljo satt allt i system över åren. Det underlättade att någon mer var stark och ville gå ut med det.

Vilka reaktioner tror du ni kommer att få?– Det blir spännande att se. Intresset har redan varit jättestort. Vi har bland annat pratat med Aktuellt, Aftonbladet och Expressen, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter, TT och Nerikes Allehanda. Dessutom ska Patrik medverka i morgonsofforna i tv och radions P1. Hans tanke är att väcka debatt och be föräldrar vara uppmärksamma på sådana här saker. Det kommer säkert att bli några intensiva dagar nu.

Kommer boken att släppas på flera språk och i andra länder?– Det får vi se. Förhoppningsvis. Men inget är klart än.

Tror du att du kommer att få leva med stämpeln ”Patrik Sjöberg-författaren” resten av din yrkeskarriär nu?– Nej det tror jag inte. Mitt namn står bara med väldigt små bokstäver på bokens framsida. Och det är väldigt få som vet att det är just jag som skrivit El Choco,

Hur stor försäljningssuccé tror du boken blir?– Norstedts storsatsar och första upplagan ligger på 15 000 exemplar. Dessutom tror jag att pocketversionen kommer att gå ännu bättre.

Vad blir nästa projekt för din del? – Jag åker tillbaka till Örebro med sextåget på torsdagsmorgonen och fortsätter mitt jobb som nöjd webbredaktör på Nerikes Allehanda. Där trivs jag jättebra.

När går boken att köpa?– Från och med torsdagen den 28 april.

Mer läsning

Annons