Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA:s Henry Sidénhar gått ur tiden

När Henry Sidén avled klockan fem på tisdagsmorgonen, var det slutet på ett liv med nyheterna. Ännu för några dagar sedan funderade han på utvecklingen i Afghanistan och så har det varit nästan jämt.

Annons
Henry Sidén fotograferad på sin 85-årsdag den 22 juni i år.

När han öppnade ögonen var första funderingen vad som hänt sedan han somnade. Henry fyllde 85 år i juni i år.

1960 värvades han till Nerikes Allehanda från Arboga Tidning. Han kom att vara tidningens nyhetsmotor under många år. Han var först nattredaktör och sedan redaktionssekreterare under för NA mycket dynamiska år. Tidningens redaktion utökades med unga, välutbildade journalister. Anders Clason kom som ung chefredaktör och det var en tid när politiska vänstervindar blåste liv i samhälls- och kulturdebatt.

Henry hade ett omfattande kontaktnät med hög och låg i samhället som var till nytta i nyhetsarbetet. Han rörde sig i staden, fångade ofta upp ämnen för sina under många år återkommande måndagskrönikor på gatorna. Redaktionen var i stor utsträckning hans familj, ofta fick nog den riktiga familjen finna sig i att komma i andra hand.

När jag träffade honom i somras betonade han att det är text och innehåll som är det viktiga i en tidning, att läsaren inte ska lämnas med en massa obesvarade frågor. Han insåg att papperstidningen inte längre kan ligga först i nyhetsflödet, men den kan ändå fortsätta att ha stor betydelse för sina läsare.

Fram till mitten av 1980-talet när han drabbades av sjukdom ledde han nyhetsarbetet på redaktionen. Ofta med ganska stor kärvhet, många medarbetare har till och med sagt att de var rädda för honom. Men han var också för många en betydelsefull lärare, mentor och förebild. Under den ibland argsinta ytan fanns ett varmt och omtänksamt hjärta. På vems sida mellan läsare och makthavare Henry stod var det aldrig någon tvekan om. Detta fick han också tillfälle att utveckla ytterligare som en av landets första läsarombudsmän, där han skötte dialogen med läsekretsen.

Trots att hans syn kraftigt försvagats, han var nästan blind, och han också delvis drabbades av afasi, fortsatte han att leva med nyheterna. Radions P1 var han bästa nyhetsvän, flera tidningar följde han genom insatser av vänner och bekanta, som läste upp och diskuterade innehållet.

Det var länge sedan Henry Sidén lämnade det aktiva arbetet på redaktionen, men han har präglat många unga journalister på deras fortsatta väg i journalistiken.

Henry var änkeman sedan förra året och sörjs nu närmast av döttrarna Ann och Maria med familjer i Örebro samt av tvillingbrodern Birger i Västerås.

Henry Sidén var under många år motorn på NA:s redaktion, även om han aldrig fick titulera sig redaktionschef. Efter jobbet som nyhetschef bytte han 1988 sida och blev NA:s förste och Sveriges andre läsarombudsman. Här ses Henry tillsammans med Torsten Nilsson som övertog spalten ”I läsarnas tjänst” 1993.

Mer läsning

Annons