Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA:s nyhetschef hedras inför Guldspadegala

NA:s nyhetschef Andreas Nilsson får ett hedersomnämnande av Guldspadejuryn efter hans bloggranskning av en olycka på Centralstationen i Stockholm.

Annons

Andreas Nilsson blev vittne till hur en tjej klämdes mellan ett tåg och en perrong. När SJ i högtalarna gick ut och sa att det var tjejens eget fel ilsknade Andreas till.

– Så jag bestämde mig för att utmana jätteföretaget och i stället få ut sanningen, berättar Andreas.

Och det blev ett omfattande - och uppmärksammat - gräv på hans egen blogg, vilket nu har lett till att Andreas fått ett hedersomnämnande inför Guldspadegalan.

Grattis! Känns väl kul?

– Verkligen. Det är ju stora redaktioner som tävlar om guldspaden och att mitt engagemang uppmärksammas så här är just hedrande.

Du såg granskandet som ett experiment. Hur menar du?

– Journalistik har alltid handlat om kommunikation mellan redaktion och läsare. Skillnaden är att nu har vi möjlighet att kommunicera med så många fler samtidigt. Det gör att vi tillsammans kan se och upptäcka fler nyheter. Det ställer stora etiska krav på oss som publicerar, men också krav på berättandet.

- Med så många nyheter krävs att man i varje nyhet tänker igenom på vilket sätt just den ska berättas för att gå igenom bruset. Att variera med video, ljud, olika former av text och hålla liv i kommentarsfältet gjorde att jag lyckades med det.

Varför valde du att lägga ner så mycket kraft på ideellt grävande?

– Från början handlade det bara om empati. Det stora företagets lögn skulle inte få vinna över den lilla människans sanning. Men sen såg jag ju det även som en liveutbildning i framtidens journalistik.

Hur ser du på dagens medielandskap? Vad betyder alla de nya mediekanalerna?

– Jag hoppas att människor förstår hur stor betydelse medierna har och att de inte kan ersättas av ideella krafter. I mitt lilla gräv efterlyste jag ibland hjälp på Twitter i svåra publicistiska frågor. Erfarna chefer på stora tidningar hörde av sig hjälpte mig att bolla före publicering. Sådana samtal förs på redaktionerna varje dag.

- Utan min erfarenhet som journalist kanske jag hade publicerat uppgifter för snabbt och det är jag är orolig för ska hända. Alla kan inte vara journalister, men alla kan bidra i det journalistiska arbetet och där hoppas jag att etablerade medier ska vara duktiga på att vara ett samlande forum.

Motiveringen lyder: "För att med stort rättspatos på privat initiativ avslöjat en egenupplevd offentlig lögn genom att använda alla sociala mediekanaler han haft till sitt förfogande".

Mer läsning

Annons